donderdag 12 juni 2014

Water, het goedkoopste medicijn


De titel van het boek van Dr. Batmanghelidj. Of hij gelijk heeft laat ik graag over aan de ervaringen van gebruikers, maar ik wil wel wat algemene informatie geven over water.

De meeste mensen bewegen te weinig en hebben, zonder het te weten, een chronisch tekort aan vocht in het lichaam. Niet zo verwonderlijk als je bedenkt dat de mens voor ongeveer 70% uit water afhankelijk van leeftijd, geslacht en klimaat. Vooral de hersenen hebben veel vocht nodig. Ook in het bloed, tussen de cellen en in de cellen (natrium-kalium pomp) moet veel vocht circuleren. Zo is ook het kraakbeen erg vochtrijk. Met name bij het kraakbeen en tussen de cellen, neemt het vocht als eerste af bij een dreigend tekort. Dorst is een symptoom dat er een tekort aan water is of dreigt maar het lichaam geeft een veel eerder signaal. Dat signaal is pijn. Onverwachte pijnsignalen die schijnbaar zonder reden voelbaar zijn. Bijvoorbeeld hoofdpijn, kramp zonder veel beweging en zuurbranden kunnen een symptoom zijn van een tekort aan vocht. Je kunt dus zelf direct iets doen als je dit soort pijn voelt en weet dat je te weinig drinkt. Helpt dit niet dan moet je natuurlijk wel een professional raadplegen.

Water bestaat behalve uit waterstof ook uit zuurstof. Zuurstof is voor het overleven van het lichaam zeer belangrijk. Zuurstof zorgt ervoor dat stoffen worden opgenomen in water en weer worden uitgescheiden aan de andere kant van de celwand. Water dat echter verzadigd is met allerhande stoffen als suiker, koffie, vruchtensappen of alcohol kan slecht worden gebruikt voor deze functies, namelijk voor de opname en uitscheiding van stoffen in de cellen. Een tekort aan water leidt dus tot geleidelijke afname van functies in het lichaam. Maar er zijn meer redenen om voldoende water te drinken. Water voegt extra energie toe aan voedsel en het verhoogt de doelmatigheid van bloedcellen. Water zorgt voor regulering van de lichaamstemperatuur en bevordert het normale slaap en waakpatroon. Water helpt stress te verminderen. Water verlengt de tijd dat je je goed kan blijven concentreren. Een cel functioneert beter als het voldoende vocht in zich heeft. Het drinken van water houdt het honger en dorstgevoel gescheiden.
Water is belangrijk voor het goed functioneren en dagelijkse inname in zijn pure vorm is een must. Het lichaam wordt gevoed met voedsel en van vocht voorzien door water. Vruchtensap is vloeibaar voedsel maar beslist geen water. Als je ziek bent, begin dan eerst met het innemen van water. Dit klinkt misschien als een goedkoop natuurgeneeskundig advies, maar het kon nog wel eens in de klachten schelen. Met alleen water drinken kom je echter vaak niet van je klachten af. De biochemie is te complex om dit alleen met water te regelen, daarvoor kom je op consult van een natuurgeneeskundig therapeut.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten