donderdag 12 juni 2014

Straling, het draait om informatie 1


Mobiele telefoons, laptops, elektrische apparaten, iedereen gebruikt ze en stelt zich daarmee bloot aan de straling die deze apparaten en zendmasten afgeven. De mobiele telefoon is een van de belangrijkste elementen geworden in ons leven. Dag en nacht zijn we ermee bezig. Er verschijnen verontrustende berichten dat GSM, Wifi, vooral bij kinderen mogelijk kankerverwekkend zou zijn.

Pas geleden ontmoette ik een oud studiegenoot, die al jaren bezig is met de negatieve effecten van straling. Natuurlijk was mijn eerste houding sceptisch. “Als je mij niet gelooft, geloof je dan een onafhankelijk programma als Zembla”, was zijn reactie. Ik besloot de reportage te volgen, mijn antennes uit te zetten. Het signaal was zo heftig, dat ik besloot er een paar artikelen aan te wijden. Zijn we ons bewust van de gevaren van elektromagnetische straling? Er is kennelijk een hoop zinnigs te vertellen over de effecten van straling en elektrosmog. Iedereen weet dat het er is, maar de effecten ervan zijn veel minder bekent.

Prof. Haas van de TU Delft beweert dat de straling van mobiele telefoons in je huiskamer vergelijkbaar is met de straling van zendmasten in de buurt. Terwijl de “erkende” straling van magnetrons afgeschermd wordt, houden we vergelijkbare straling van mobieltjes gewoon tegen ons oor, dit terwijl de fabrikant in kleine letters waarschuwt om een afstand van anderhalve centimeter in acht te nemen. Een elektromagnetisch veld voel je niet en proef je niet. Het maakt je dus ook niet snel bewust van gevaar. Toch weten instanties al heel lang dat de maximale gezondheidsnormen regelmatig worden overschreden.

Vorige week zat ik in de trein van Zwolle naar Raalte tussen een twintigtal scholieren, die op een enkele uitzondering na, allemaal met hun mobiel bezig waren. In een metalen ruimte (trein, auto) kun je dan al snel met meerdere telefoons een zeer hoog stralingsniveau ontwikkelen. Waarom waarschuwt de overheid niet, terwijl dit in landen als Frankrijk, BelgiĆ« en andere Europese landen al lang gebeurt. De Gezondheidsraad, het adviesorgaan van de overheid, bagatelliseert de vele onderzoeken. “Misschien maak je mensen wel onnodig bang”, is hun reactie. Wat zijn dan de klachten die ontstaan: vermoeidheid, concentratieproblemen, last van korte termijn geheugen, duizeligheid, tinnitus, het EMV syndroom.
Amerikaanse en Zweedse oncologen beweren dat het risico op hersentumoren verdubbeld. Cellen krijgen niet meer de goede informatie en ontsporen. Terwijl in verschillende landen maatregelen worden genomen, negeert onze overheid de talrijke waarschuwingen. Ze beroepen zich op verder onderzoek. De exacte gevolgen zullen pas over een aantal jaren duidelijk worden. Net als bij asbest, roken en Q koorts wacht de overheid rustig met haar informatie totdat het wederom voor een aantal mensen te laat is. Op maandag 17 juni om 19.30 uur zal Hayo Bol In taveerne Tivoli een lezing houden over de effecten van straling.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten