Ontbijten is voor mij nog steeds de beste manier om de
dag te beginnen. Het overslaan van het ontbijt is in mijn praktijk zeker geen
onbekend verschijnsel. Volgens onderzoeker Dr. Lentjes, ontbijt slechts
tweederde van de Nederlandse scholieren ouder dan zestien dagelijks. Onder
volwassenen is het al niet veel beter is mijn eigen vaststelling. Dit blijkt
ook uit een recent Brits onderzoek. Weinig tijd en “gewoon” geen trek zijn de
vaakst genoemde redenen om niet te ontbijten. Sommigen ontbijten niet omdat ze
willen afslanken, een andere groep ontbijt juist om af te willen slanken. Is
het nu echt goed om je ontbijt over te slaan?
Er zijn maar weinig grote studies gedaan naar de zin of
onzin van ontbijten en opmerkelijk spreken ze elkaar soms volledig tegen. Een onderzoek van veertien grote studies over
ontbijten met graanproducten liet zien dat mensen, die regelmatig ontbijten met
graanproducten, een lagere Body Mass Index ( BMI) hebben dan diegenen die
helemaal niet ontbijten. Meer recente onderzoekers claimen dat het wel eens
gezonder zou kunnen zijn om het ontbijt helemaal over te slaan. Wie heeft er nu
gelijk?
Ook in de laatste voedingsseminars, welke ik volgde was
het weer raak. Experts uit verschillende hoeken, die elkaar volledig
tegenspraken. Ik heb eens even verder gezocht en ontdekte ook dat de
insulinegevoeligheid van ontbijtgebruikers beter is. Met andere woorden: de
kans op diabetes type II is minder in deze groep. Verbeterde
insulinegevoeligheid betekent ook een minder tussendoor hongergevoel. Ook kwam
ik in een studie betere cholesterolwaarden tegen bij de groep ontbijtgebruikers.
Sommige ontbijtgebruikers zeggen dat het hen energie geeft en helpt om goed
wakker te worden. Het kan dus kloppen dat een goed ontbijt de beste manier is
om de dag te beginnen, zoals ook het Voedingscentrum stelt. In dit geval ben ik
het misschien een keer met ze eens.
Andere positieve effecten die ik tegenkwam in studies
waren: een betere algemene gezondheid, minder vatbaarheid voor virussen, lagere
waarden van het stresshormoon cortisol, een betere stemming en zelfs beter
psychologisch welzijn. Er zijn ook veel studies te vinden die het ontbijt in
verband brengen met betere leerprestaties en mentale vaardigheid bij kinderen
en volwassenen. Een andere studie laat zien dat mensen die ontbijten ordelijker
en zorgvuldiger zijn, meer zelfdiscipline hebben en plichtsgetrouwer handelen.
Iedereen
moet uiteindelijk zelf maar bepalen wat beter is voor hem of haar. Ik houd er
persoonlijk van om dagelijks heerlijk te ontbijten met mijn krantje bij de
hand. Een lekker ontspannen ritueel om mijn accu weer heerlijk op te laden voor
de komende werkdag.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten