Nu de vakanties er weer op zitten en de dagen kouder en
natter worden komen de bijholteproblemen zo nu en dan weer opduiken in de
praktijk. Is er een relatie tussen bijholteontstekingen en voeding of speelt
slechts een haperend immuunsysteem, een infectie, een allergie of een op hol
geslagen auto-immuniteit een rol?
Geert, een klant van mij, heeft al tientallen jaren
last van een chronische sinusitis, juist bijholteontsteking. Zijn neus en
slapen zitten dan vaak potdicht. Hij heeft daarnaast dan altijd veel last van
slijm in neus en keel en doet pogingen om door middel van schrapen, deze last
te verminderen. Verder is hij best gezond en sportief. Zijn huisarts begon steevast
met een antibioticakuur en een ontzwellingsmiddel. Omdat Geert van dit laatste
middel erg last had, schakelde hij over op een neusspray met een zoutoplossing.
Hij hield dit enkele maanden vol maar de neusspray hielp hem niet veel. Door al
het geschraap en de slijmen had Geert geregeld keelpijn en keelontstekingen.
Hiervoor nam hij dan maar weer pijnstillers. Zijn huisarts stuurde hem
vervolgens door naar een KNO arts, maar ook die schreef antibiotica in
combinatie met een keelspray voor, in de hoop dat het probleem op den duur
“vanzelf” zou verdwijnen.
Als hij bij me komt heeft hij ook sinds kort last van
bronchitis. Hij is het jarenlange gesukkel beu. Hij wil geen antibiotica meer
omdat hij er moe en misselijk van wordt en er vaak diarree van krijgt. Hij
vraagt me of er complementair iets aan zijn klachten te doen is. De KNO arts
heeft als laatste redmiddel een operatie voorgesteld om zijn neus vrij te maken
maar dat ziet hij nog niet zitten. Zoals gewoonlijk informeer ik eerst naar
zijn voedingsgewoonten. Hij eet inderdaad heel gezond: verse groenten en fruit,
niet teveel vlees en regelmatig vis op het menu. Hij eet volkoren, rookt niet
en drinkt maximaal twee glaasjes wijn per avond. Het enige wat mij opvalt in de
voedingsanamnese is dat Geert opvallend veel melkproducten gebruikt. Hij start
elke dag met een grote kom cornflakes met melk, zijn boterhammen zijn steevast
belegt met kaas en s’avonds neemt hem een stevige kom volle yoghurt. Ik vraag
hem daarom gedurende vier maanden alle melkproducten en alle geraffineerde
suikers te vermijden. Ik schrijf hem slechts een goed
multivitamine-mineralencomplex voor en een stevige basis vitamine D extra voor
om zijn weerstand te verhogen. Ook zet ik een mangaan-koper supplement in.
Vier
maanden later komt Geert weer terug. Hij heeft geen klachten meer gehad en
heeft veel minder last van slijmvorming in de neus en keel. Ik adviseer koemelk
te vervangen door sojaproducten of geitenkaas. De vitamine D en mangaan
gebruikt hij nu nog slechts in de wintermaanden. Geert merkt dat, als hij toch
af en toe een yoghurt neemt, hij snel weer keelpijn heeft.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten