zondag 8 juni 2014

Menopauze, de herfst


De menopauze of overgang is zeker geen “ziekte” of “aandoening”: het is een levensfase waar elke vrouw rond de leeftijd van vijftig jaar – soms iets vroeger, soms iets later – door gaat. Rond deze leeftijd daalt de productie van vrouwelijke hormonen vrij plots, om na een tijdje volledig stil te vallen. Bij sommige vrouwen verloopt dit proces vrij traag, zodat het lichaam zich langzaam kan aanpassen. Misschien hebben ze slechts een beetje last van warmteopwellingen. Vrouwen bij wie de hormonenproductie vrij abrupt stopt, kunnen tijdens deze fase last krijgen van veel klachten: warmteopwellingen, slaapproblemen, depressie, lusteloosheid, libidoverlies, droge huid, blaasinfecties, vermoeidheid en osteoporose. Klassiek  wordt er vaak gebruik gemaakt van hormoontherapie alhoewel zelfs artsen vraagtekens stellen bij de veiligheid hiervan. Gelukkig zijn er waardevolle alternatieven voor deze hormoontherapie.

Anja is tweeënvijftig en heeft sinds kort een hoop klachten die wijzen op een nadere overgang. Haar moeder had ook heel veel klachten in deze levensperiode en ze wil geen extra hormonen in haar lijf. Ik besluit voor haar een therapievoorstel te maken. Vanwege de verhoogde kans op osteoporose, begin ik met een standaard voorstel van, Multivitaminen, Vitamine D, K2, Calcium en Omega-3 vetzuren.

Daarnaast zijn er een aantal plantenextracten waarvan de werkzaamheid bij overgangsklachten bewezen is Cimicifuga (zilverkaars), rode klaver en hop. Veel vrouwen ondervinden sterke verlichting bij de inname hiervan. In de voeding zou je kunnen denken aan soja, een oestrogeenachtig product. Je kunt soja-inname verhogen door zuivelproducten op basis van soja te gebruiken of door regelmatig tofoe op het menu te zetten.

Cimicifuga heeft, net als soja, een oestrogeenachtige werking op bepaalde weefsels. Het kan trouwens zonder problemen worden gecombineerd met hormonale therapie. Een ander kruid dat vaak ingezet wordt is hop, een van de krachtigste fyto-oestrogenen die we kennen. Hop zien we trouwens ook vaak in middelen met een kalmerende werking. Hop zetten we vooral in tegen de warmteopwellingen. Speelt vooral stress een rol dan kunnen we ook Maca (Peruaanse Ginseng) inzetten.
Anja heeft voornamelijk warmteopwellingen en stress, zodat ik kies voor een combinatie van Maca en hop. Daarnaast pas ik haar voeding enigszins aan om haar lichaam langzaam te laten wennen aan de overgang. Ook de herfst is een prachtig jaargetijde waarvan we goed kunnen genieten.

1 opmerking:

  1. Die zilverkaars vind ik een gevaarlijke...kan AIH (auto immuun hepatitis) veroorzaken. Zijn PubMed artikelen van.

    BeantwoordenVerwijderen