Mannen van boven de 40, de categorie waar ik ook onder
val, herkennen het wel: de vorming van vet op de buik ook wel bierbuik genoemd.
Maar de meeste mannen drinken niet in die hoeveelheden bier dat je daar een
buik van krijgt. De belangrijkste oorzaak ligt veel meer in het nuttigen van
veel koolhydraten en snelle suikers in het algemeen. Dat betekent dat iedereen
met overgewicht misschien wel last heeft van hetzelfde euvel; teveel
koolhydraten. William Davis schreef er een boek over en een lezer schreef zijn
verhaal: Dit boek bevat zeker geen onzin! Ik heb twee jaar geleden de tarwe en
gluten uit mijn menu verbannen en de gevolgen waren in overeenstemming met de
strekking van dit boek. Enkele resultaten: Mijn bloeddruk zakte van 145/85 naar
130/70. Ik gebruikte medicijnen voor diabetes type 2 en moest eigenlijk naar
sterkere medicijnen; nu gebruik ik helemaal geen medicijnen meer en is mijn
bloedsuiker normaal. Het belangrijkste voor mij is het volgende: Ik heb jaren
gezucht onder chronische vermoeidheid en dit is na de verbanning van tarwe en
gluten opgelost. Ik voel mij herboren!
De voedselindustrie schreeuwde al weken voor de
verschijning van dit boek van de daken dat het onzin is wat er in wordt beweerd
en dat kan ik me best voorstellen. De redenering dat de beweringen van William
Davis niet wetenschappelijk onderbouwd zijn gaat naar mijn mening niet op. Er
kunnen zeker ook vraagtekens worden gezet bij vele “wetenschappelijke”
onderzoeken die door de voedselindustrie zelf worden geciteerd. Veel van die
onderzoeken worden gefinancierd door diezelfde voedselindustrie. Al met al is
broodbuik een zeer lezenswaardig boek en het is erg eenvoudig om zelf uit te
testen of een tarwe en glutenvrij dieet voor u tot verbeteringen leidt! Mocht u
de beschreven nadelen van tarwe en gluten zelf ervaren, laat dan de tarwe een
weekje staan en kijk wat er gebeurd!
In de Stentor van afgelopen week verscheen ook een
artikel over de hype tegen brood en de diƫtiste beweerde dat er geen enkel
wetenschappelijk onderzoek te vinden was tegen brood. Dezelfde dag verscheen in
mijn email een studie van onderzoekers van de bekende Mayo kliniek in Amerika.
OK, ik weet dat Mayo sowieso niet gezond is. Ze stelden vast dat granen en
gluten diabetes kunnen uitlokken, onze metabolisme verstoren en de
belangrijkste bacteriepopulaties in de darmen kunnen beschadigen.
Evidence
based genoeg of niet, ik propagandeer ook een vermindering van brood in onze
voeding en elke keer weer zie ik de goede resultaten qua gezondheid bij mijn
cliƫnten.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten