vrijdag 13 juni 2014

Gezond leven


Gezond leven is natuurlijk heel belangrijk. Je wilt fit zijn en dit zo lang mogelijk blijven. En dat je daar iets voor moet doen én wat, weten de meeste mensen inmiddels ook wel. De uitvoering daarvan wil nog wel eens moeilijk zijn. En daarom is het – denk ik – van belang om nog eens te benadrukken wat nu eigenlijk de winst is van een gezonde leefstijl.

Een gezonde leefstijl zorgt voor meer energie. In deze hectische maatschappij is dat zeker noodzakelijk. Meer energie zorgt ook voor een algeheel ‘beter in je vel zitten’. Tegenslagen kunnen makkelijker verwerkt worden en de kijk op vele zaken die we dagelijks meemaken wordt aanzienlijk positiever. Van een aantal voedingsproducten is het zelfs bewezen dat het de gemoedstoestand verbetert, zoals het dagelijks eten van 30 gram walnoten, hazelnoten of amandelen eten de aanmaak van het gelukshormoon serotonine bevordert. Vette vis, bijvoorbeeld, bevat veel omega-3-vetzuren die helpen om onze zenuwcellen goed te laten communiceren. Een tekort hieraan maakt ons somber. Wie meer dan voldoende groente en fruit eet, heeft bovendien een kleinere kans op hart- en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker. Gezonde voeding levert dus een hoop voordeel op!

Ook voldoende beweging draagt bij aan een goede lichamelijke gezondheid. Het zorgt voor de conditie van ons hart en bloedvaten en verlaagt de bloeddruk en het cholesterolgehalte. De spijsvertering verloopt beter en onze botten blijven langer sterk. Daarnaast draagt regelmatig bewegen ook nog eens bij aan onze geestelijke gezondheid en heeft een gunstig effect op ons geheugen. Voldoende reden lijkt me om die sportschoenen toch echt eens uit de kast te halen?
Recent is er nog een ander aspect om de hoek komen kijken dat mogelijk winst oplevert bij een gezonde leefstijl, namelijk een financieel voordeel door middel van korting op de zorgpremie. Conform een advies van de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ) dat aangeboden is aan staatsecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) zouden alleen gezond levende mensen in aanmerking moeten komen voor een premiekorting op de zorgverzekering. Dit zou aangetoond moeten worden door een jaarlijkse conditietest. Dit alles in het kader van de mogelijke hervorming van ons zorgstelsel. De vraag is nu; is dit maatschappelijk wel verantwoord? Wat als iemand een week voor de jaarlijkse conditietest net een zware griep heeft gehad en daardoor net niet slaagt voor de test? Verliest hij/zij dan de korting terwijl hij/zij het hele jaar gezond leeft? Kan een conditietest hier rekening mee houden? Brengt het uitvoeren van deze test ook niet een hoop kosten met zich mee? Hierover zal de laatste discussie nog niet gevoerd zijn op zowel politiek, bestuurlijk als burgerlijk niveau, lijkt me! En zou deze premiekorting de mens daadwerkelijk in beweging zetten om gezonder te gaan leven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten