vrijdag 13 juni 2014

Een luchtig verhaal


De basis van dit verhaal begint met lucht. Meestal rond november is er een grote therapeutenbeurs en zoek ik aldaar naar interessante innovatieve technieken. Zes jaar geleden liep ik op deze manier tegen een nieuwe Duitse techniek aan, gebaseerd op verrijkte natuurlijke zuurstof. Een prachtig apparaat, gevuld met water voorzien van mooie kleurtjes.

Vanwege mijn sportieve achtergrond, had ik al gelezen dat dit apparaat door veel duursporters, voetballers, atleten werd gebruikt vanwege de effecten op het aƫrobe prestatievermogen, de concentratie en de snellere herstelmogelijkheden. Uit de autosport, de Bundesliga voetbal en zelfs uit onze Nederlandse schaatssport kwamen positieve geluiden.

De toepassing van deze volstrekt natuurlijke therapie, zorgt ervoor dat de ingeademde zuurstof beter door het lichaam kan worden benut. Gevolg is een positieve invloed op de gezondheid en vitaliteit. Het verbrandingsproces in de cellen werkt beter, de immuniteit wordt versterkt, het autonome zenuwstelsel werkt aantoonbaar beter en de stofwisseling wordt geoptimaliseerd. Tja, dan kan je dus met recht spreken van een soort totaaltherapie. De lijst met te behandelen aandoeningen en ziektebeelden is derhalve indrukwekkend.

Toen ik de brochure in de stand las, was mijn eerste reactie, “een nieuwe Haarlemmermeer olie?”. Pagina’s vol met ervaringen van gebruikers en onderzoeken van Duitse specialisten. Bij mij wekt dit altijd argwaan. Toch kon ik het verhaal over zuurstof niet uit mijn hoofd zetten. Was het valse lucht of toch een prachtige stukje techniek.

Soms komt er een moment dat je de gok waagt. De twijfel overwint de nieuwsgierigheid. Het was een van mijn beste keuzes. Nog geen maand later, het was inmiddels hartje winter, sloeg het noodlot bij mijzelf toe. Ik knalde van het een in het andere moment in een diepe burn-out. Ik was volledig opgebrand, uitgeput, de levensbatterij was leeg.

Daar lag ik dan thuis op de bank. De paniek maakte zich van mij meester. Hoe moest het nu verder met de praktijk? Daar zat ik met mijn gloednieuwe apparaat vol water en lucht. Moe en somber las ik het bijgeleverde boekwerk, totdat mijn oog viel op de pagina over burn-out. Ik belde de importeur, toevallig ook nog psycholoog, en vroeg hem om raad. “Drie keer per dag aan het apparaat en binnen enkele weken ben je er weer”, waren zijn woorden. Voor wie bekend is met het fenomeen burn-out, ik heb er minstens vier gehad, klonk dit wel erg ongelooflijk. Ik kende de lange en moeizame weg naar de oppervlakte. De burn-out voelde heftiger dan ooit. Tot mijn grote verbazing stond ik na een week weer in de praktijk. Ik was perplex.
De jaren daarna ben ik driftig verder gegaan met de zuurstoftherapie. In de loop der jaren heb ik goede ervaringen opgedaan met longaandoeningen, apnoe, bloeddrukproblemen, slaapstoornissen, huidklachten en nog veel meer aandoeningen. Het is wonderbaarlijk, maar de basis blijft echt lucht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten