De koude is geweken, de lente begonnen, het
hooikoortsseizoen is er weer. De knoppen van bomen en planten barsten uit hun
voegen om toe te geven aan de drift van bestuiving. Iedereen is er aan toe of toch
niet? Bij veel mensen raken de slijmvliezen in deze periode op drift. Ogen
beginnen te tranen. De lever raakt oververhit en stagneert. Histamine arme
voeding kan dan helpen om de leverstagnatie te voorkomen en de
hooikoortsklachten te verminderen.
In een eerder stuk vermeldde ik al over allergie en
therapievormen. Hooikoorts is een allergische reactie van slijmvliezen, neus en
ogen op stuifmeel van grassen, bomen en andere planten. In de periode van bestuiving
komt er veel histamine vrij in het lichaam. Histamine is de hoofdoorzaak van de
ziekteverschijnselen die optreden. Medicijnen als antihistaminica zorgen voor
verbetering.
Veel mensen met hooikoorts hebben een verstoring binnen
de energie van de lever. De opwaartse energie stroomt te weinig en zorgt voor
klachten in het hoofd. Voedingsaanpassingen kunnen dan helpen. Zie ook mijn
eerdere artikel. Minder histaminerijke voedingsmiddelen eten, zorgt ervoor dat
de lever niet oververhit raakt. Stagnatie van de lever geeft meer hitte en
zorgt dat de brand letterlijk op je neus, ogen en huid slaat. Ga je lever niet
plagen met alcohol, chocola, koffie en verkeerde vetten (vet in gebak,
frituurvet e.d.). Histamine-arme voeding zoals groenten (rauwkost), fruit,
volle granen (zilvervlies-, wilde rijst), volkoren pasta, kip, kalkoen en
cottage cheese verdienen de voorkeur. Blus uw lever ook met minimaal twee liter
bronwater(zonder koolzuur) per dag. Rijstedrank, kokosmelk of bosbessensap zijn
eveneens goede keuzes.
Wees matig met histaminerijke producten. Kruiden en
specerijen zoals kaneel, anijs, kruidnagel, komijn, koriander, gember en
noodmuskaat kun je beter vermijden. Pas op met vanille. Dit geeft heftige
reacties en zit in veel producten, zoals koekjes, cake, taart, vla en ijs. Ook
schimmelkazen, oude kaas, yoghurt, kwark, karnemelk en biogarde bevatten veel
histamine. Beter is om nu bijvoorbeeld te kiezen voor cottage cheese en
mozzarella. In de meeste vissoorten zit ook tamelijk veel histamine. Voor de hooikoortspatiƫnt
is het dus beter nu geen vis te eten. Varkens- en lamsvlees zijn rijk aan
histamine. Betere keuzes zijn rundvlees, kip, kalkoen en paardenvlees. Groenten
zijn goed maar pas op met tomaten, spinazie, zuurkool en bietjes. Voor wat
betreft het fruit kun je avocado, kiwi, aardbeien, meloen, ananas, grapefruit
en frambozen beter laten staan. Andere fruitsoorten bevatten een geringe
hoeveelheid histamine en zijn dus geschikt.
Alcohol
heeft de eigenschap dat het nog meer histamine kan vrijmaken. Dranken als cola
zijn ook zeker af te raden. Drop en chocola zijn histaminerijke snoepsoorten.
Zaden, noten en pinda’s geven ook vaak problemen. Margarine en halvarine kun je
beter niet gebruiken maar vervangen door roomboter of koudgeperste olijfolie.
Verder spreekt het voor zich dat alle additieven vermeden moeten worden. Ik
wens iedereen een goed seizoen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten