Bij aderverkalking “verkalken” de vaten, waardoor ze
vernauwen, met als gevolg dat de bloeddoorstroming naar de vitale organen
vermindert. Het gevolg is dat organen en ander lichaamsweefsel een tekort aan
zuurstof en andere vitale nutriënten oplopen. Dit kan leiden tot hart- en
vaatziekten, hersenbloeding, geheugenverlies, pijn in de benen, infecties en
slecht genezende wonden. Mensen die roken, weinig bewegen, onder stress staan
of leiden aan suikerziekte hebben sowieso een grotere kans op deze aandoening.
Sinds jaren woedt er in het kader van de preventie tegen aderverkalking een
ware oorlog tegen cholesterol. Deze lichaamseigen stof zou wel eens makkelijk
gaan oxideren en zich afzetten op de vaatwanden waardoor deze verkalken. Maar
is deze cholesterolhypothese wel terecht. Vooral de groep 50 plussers is als de
dood voor de diagnose “te hoog cholesterolpeil”, dit terwijl bij het ouder
worden deze cholesterol juist moet stijgen. Ook hebben we cholesterol hard
nodig voor de aanmaak van alle steroïde hormonen, de opbouw van celwanden en de
aanmaak van vitamine D. Ook zijn er de laatste tijd meer aanwijzingen dat de
relatie tussen cholesterolwaarden en aderverkalking wat overtrokken is. Heel
veel studies tonen aan dat hoge of lage cholesterolwaarden niet van invloed
zijn op aderverkalking. De Schotse hartspecialist Dr. Malcolm Kendrick schreef
er jaren geleden een boek over “de cholesterolhype” wat veel opschudding
veroorzaakte. Niet later volgden een aantal andere wetenschappers zijn
voorbeeld. De farma-industrie is er niet vrolijk van geworden.
Persoonlijk denk ik dat het aanpassen van je voeding
een enorme impact heeft op de risicobepaling. Wanneer mensen gedurende een
aantal maanden geen geraffineerde suikers gebruiken, geen zuivel, geen zout,
weinig granen, geen bonen, veel fruit en groente en met mate vis en vlees zien
we al een aantal markers verbeteren. Supplementen die een grote rol spelen bij
risicovermindering zijn oa. vitamine C, D, E en K, Foliumzuur, Magnesium, Q10
en vooral ook omega 3. Een prachtig natuurlijk alternatief van de laatste jaren
is het rode gist rijst.
Erik
(48), een cliënt van mij komt naar me toe omdat zijn huisarts statines wil
voorschrijven. Hij twijfelt, ziet er erg tegenop, maar is ook zeer begaan met
zijn gezondheid. Zijn totale cholesterol is inderdaad aan de hoge kant maar
zijn HDL (gezonde) cholesterol is in orde. Hij vertelt me dat hij in zijn vrije
tijd veel op de racefiets zit, hij eet sober maar goed, er komen geen
hartaandoeningen in de familie voor en Erik heeft een licht overgewicht (BMI
27). Ik maak samen met hem een gedegen risico analyse. We besluiten om in ieder
geval zijn voeding nog verder te verbeteren en een aantal supplementen te gaan
inbrengen. Met de statines wil hij nog wachten en gaat hierover in conclaaf met
zijn huisarts. Enkele maanden later vertelt hij dat hij nog steeds geen
statines gebruikt en zich heerlijk gezond voelt.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten