zaterdag 7 juni 2014

Voedsel beinvloed je humeur...en dat is geen grap


Als je snakt naar fastfood, dan is dat eigenlijk een signaal van je lichaam dat het een tekort heeft aan bepaalde voedingsstoffen. Meestal zijn dat mineralen, maar even goed kan je humeur bepalen wat je wilt eten.

Je hebt zin in: Frites, hamburgers en ander fastfood
Je lichaam heeft behoefte aan zout en vet als teken van vermoeidheid.
Wanneer je lichaam hard werkt verliest het zout. Fastfood is een snelle manier om dit op te nemen, maar zo krijg je wel meer binnen dan je nodig hebt. Hierdoor vernauwen je bloedvaten en stijgt de bloeddruk. Je krijgt teveel calorieën binnen. Je kent het wel; een vette snack aan het einde van de avond of nacht nemen om op de been te blijven. Zout trekt samen en helpt je nog een paar uur verder maar het gaat ten koste van je voorraden. Beter is: Natriumrijke producten zoals zeewier en vis. Mineraalrijk groen zoals zeekraal, selderij of een smoothie met wat limoensap

Je hebt zin in: chips en/of kaas [de hartige trek]

Je lichaam heeft behoefte aan: proteïne [eiwitten] een combinatie van vermoeid en verveeld. Wanneer je een snel metabolisme hebt, verbrandt je lichaam sneller voeding waardoor je meer zin hebt in koolhydraten die een vol gevoel geven. Maar nadien ben je snel weer hongerig. Omdat het langer duurt om proteïnes te verteren, geeft deze stof langer een verzadigd gevoel.” Beter is: Een eitje, wat noten, olijven, avocado, vis.

Trek in: Chocolade
Je lichaam heeft behoefte aan: Magnesium en steun. Je kunt het letterlijk zien als zoethoudertje dat nare gevoelens doet verdwijnen. Het helpt het lichaam meer energie te geven. Maar de suiker maakt je nog meer moe, vermijden is beter. Of kies voor rauwe en minimaal 70% pure chocolade. Het alternatief kan zijn noten, zaden, zingeving, goed gesprek.

Je hebt zin in: Cafeïne
Je lichaam heeft behoefte aan: actie. Actie betekent voor het lichaam: Adrenaline aanmaak en in actie voelen we ons vaak beter dan in stilstand. Koffie vervangt de daadwerkelijke actie en geeft een surrogaat kick. De meeste mensen gebruiken koffie om ’s ochtends op te starten, maar het betekent feitelijk dat ze zich weer eerder moe zullen voelen en dus trek krijgen in een volgend ‘bakkie.’ Wat dacht je van water als start in de ochtend of als je ’s middags zin hebt in koffie: rauwkost of gedroogd fruit zoals abrikozen en vijgen.
Je hebt zin in: Suiker
Je lichaam heeft behoefte aan glucose en steun. Ons lichaam, en vooral ons brein, heeft grote behoefte aan glucose, want die stof wordt gebruikt als bron van energie. Daarom moet het niveau voortdurend op peil gehouden worden. Het is echter niet handig om daarvoor naar suiker te grijpen, aangezien je je daar snel nog vermoeider van zult voelen. Een snel alternatief is ananas, kokos, bessen, en appels. Nog beter; ga even bewegen, doe een korte intensieve inspanning. Je lichaam schakelt over naar de langzame vetstofwisseling en zodra dat is gebeurd heb jij geen zin meer in suiker.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten