zaterdag 7 juni 2014

Roken en tekorten


Het is inmiddels weer 2014 en iedereen is bezig met zijn of haar goede voornemens. Stoppen met roken, afvallen of meer bewegen. In de sportschool zie ik drommen nieuwe mensen onwennig aan toestellen hangen. Met enorme krachtsinspanningen in een verkeerde houding, worden allerlei spieren en pezen overbelast. Gelukkig lopen er dan een aantal oplettende sportinstructeurs rond die corrigeren. Iedereen is al weer op zoek naar een of ander dieet om in enkele weken weer dat prachtige figuur van twintig jaar geleden te ontdekken bij zichzelf. Anderen stoppen met roken in een ultieme poging weer aan de gezonde kant te komen.

Deze week zat ik in een eetcafé en was in gesprek met iemand die rookte, dronk, veel te zwaar was, geen beweging teveel maakte en volhield dat een goede gezondheid bij hem niet in de familie zat. Hij hoestte de longen uit het lijf, had last van hart- en vaten en had geweldig veel last van zijn darmen. Hij kwam in de kroeg niets tekort aan voeding en drank dacht hij. Maar hoe zit het nu werkelijk.

Per jaar hebben we in Nederland te maken met 20.000 doden door ziekten die samenhangen met roken. Bekend is dat rokers een verhoogd risico lopen op het krijgen van kanker, hart- en vaatziekten, osteoporose en longaandoeningen. Minder bekend is dat rokers enorme tekorten hebben aan allerlei vitaminen en mineralen waardoor de biochemie niet meer naar behoren werkt en ziekte op de loer ligt.
Door de vele afvalstoffen in het lichaam van de roker, hebben rokers veel antioxidanten nodig. Juist hieraan hebben ze een enorm gebrek. Gevolg is dat er heel veel laaggradige ontstekingen in het lichaam kunnen ontstaan. Rokers eten juist, zo blijkt uit onderzoek, minder voeding met antioxidanten (groenten en fruit). De afvalstoffen zorgen voor veel schade en het is juist daarom dat rokers zoveel meer risico lopen. Ook eten ze vaak minder vezelrijk en nuttigen ze meer vlees en alcohol. Vooral vitamine C en vitamine E blijken een beschermend effect te hebben op de gevolgen van roken. Een gunstig effect op het cholesterol maar ook op de conditie van de vaatwanden. Een stof als betacaroteen vermindert het risico op longkanker. Stoffen in de sigarettenrook hebben ook een direct toxisch effect op het botweefsel. Roken is een risicofactor voor osteoporose. Ook zorgt roken voor een slechte opname van oa. calcium uit de darmen. Vitamine D en calciumsuppletie zijn voor rokers dus sterk aan te raden. Roken verhoogt het risico op het verkrijgen van ziektes enorm en zorgt voor een gebrekkige biochemie. Het is daarom aan te raden om in 2014 die laatste sigaret uit te blazen en te kiezen voor gezondheid.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten