dinsdag 24 juni 2014

Alle ziekten beginnen in de darm


“All diseases begins in the gut”, meende Hippocrates, de man op wie elke arts zijn eed aflegt.”De dood huist in de darm”, zeiden de oude Chinezen. Hoe belangrijk zijn eigenlijk onze ingewanden en welke bedreigingen gaan hier nu echt van uit.

Een jongen van tien meldt zich in de praktijk. Sinds een half jaar heeft hij voortdurend hevige darmklachten met diarree en krampen. De huisarts diagnosticeert een Spastische darm en schrijft hem dagelijks een hoeveelheid paracetamol voor. Gelet op de NHG huisartsen standaard, een verantwoorde stap. Het helpt maar matig en voortdurend moet hij verzuimen op school. Ik adviseer om toch wat verder te gaan kijken. Na uitgebreid darmonderzoek blijkt deze jongen slechts beperkt een koolhydraatverterend enzym in de pancreas aan te maken. Na een verandering in zijn voedingspatroon (bepaalde koolhydraten worden tijdelijk geschrapt) en de inzet van natuurlijke enzymen verdwijnen klachten grotendeels.

Een jonge vrouw van zestien heeft voortdurende darmklachten en is enorm vermoeid. Ook heeft zij regelmatig hoofdpijn, duizeligheid en oorpijn. De huisarts geeft aanvullende adviezen en wijt de vermoeidheid aan stress. Na darmonderzoek blijkt dat haar weerstandsflora ver beneden de maat is. Ook haar slijmvliezen zijn aangetast en er woeden ontstekingen. Bovendien is er een enorme wildgroei van candida albicans. Deze schimmelinfectie staat erom bekend dat het zware vermoeidheid kan veroorzaken, hoofdpijn, duizeligheid en vele andere klachten. Ze krijgt oa. een candida remmend dieet.

Hoe bedreigend is het milieu van onze darm nu werkelijk.

Onze darm is verantwoordelijk voor zo’n zeventig procent van onze totale weerstand. Bij een goede zuurgraad van ons lichaam, de juiste verhouding immuniteitsflora en voldoende verteringsenzymen hebben onze darmen het juiste biochemische evenwicht. Een van de grootste bedreigingen voor onze darmen is verkeerd voedsel. Een onjuiste verhouding tussen zuren en basen, waardoor verkeerde bacteriën de overhand krijgen in een deel van de darm. Deze bacteriën verdringen onze weerstandsflora en vormen de basis voor andere pathogenen. Wanneer eenmaal deze pathogenen bezit nemen van de darm verstoren ze de enzymatische processen en zorgen ze voor ontstekingen van het slijmvlies. Nadat het slijmvlies aangetast is kan er een scala aan lichamelijke klachten ontstaan.

In de praktijk pas ik in dergelijke situaties een uitgebreid darmonderzoek toe, een samenwerking met een gespecialiseerd laboratorium. Op basis van de uitslag kan ik gericht gaan herstellen in het milieu van de darm. Geen syndroom of een vermoeden van stress, maar een gerichte aanpak met inzet van medicatie en aangepaste voeding.
De darm is onze verbinding met de buitenwereld en als zodanig een belangrijke motor voor onze gezondheid. Wanneer de biochemie echt verstoord raakt, kan dit leiden tot een reeks begrepen of onbegrepen symptomen. Heel veel ziekten kunnen beginnen in de darm, zoals Hippocrates beweerde.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten