Sinds kort ben ik bezig met nieuwe voedingsplannen,
gebaseerd op de oer principes, paleo, oervoeding, boeken verslind ik in de
vrije avonduren. Door de goede methodieken te bestuderen en te vermengen met mijn
eigen idee over deze genetische diƫtetiek, heb ik nu mijn eigen oerplan.
Mia kwam bij me in de praktijk en wilde goede
informatie over voeding. “Ik ben een echte koolhydraatstouwer”, zei ze vol
trots. Jarenlang stouwde ze zes boterhammen per dag weg en draaide haar hand
niet om voor acht aardappelen bij het avondeten. Bij rijstrecepten was het
kopje rijst voor haar verre van voldoende. Liever at ze een half pak rijst in
haar eentje op. Bij een pastamaaltijd moest de pan met een halve tot driekwart
zak pasta op. Even voor de duidelijkheid, Mia woont alleen. Ogenschijnlijk was
Mia niet eens zo superzwaar maar ze had behoorlijk veel dipjes gedurende de
dag. Koolhydraat dipjes.
Ik vertelde Mia over het voedingspatroon van onze
jagende en verzamelende verre voorouders. Er was toen nog geen landbouw, geen
bio industrie, geen hapklare brokken brood, rijst, aardappelen, pasta en gemoduleerde kippen. Dit was nu precies het
voedingsplan, waar het menu van Mia voor de helft uit bestond.
Ik
vertelde dat vanuit de wetenschappelijke literatuur steeds meer kwam vast te
staan dat de mens beter gedijt op een voeding zonder graanproducten en
aardappelen. Eerst wilde Mia hier niet veel van horen. Het druiste in tegen
alles wat ze dacht te weten over voeding. Uiteindelijk won haar
nieuwsgierigheid het van haar aanvankelijke scepsis. Ze wilde zichzelf wel onderwerpen aan mijn
eetexperiment om te kijken wat het met haar deed. Ze ging haar tomeloze honger
naar brood en aardappelen beteugelen. Ze mocht een periode lang nog slechts een
schamel sneetje brood bij het ontbijt. In plaats daarvan at ze een goed gevulde
fruitsalade met een handjevol walnoten en yoghurt. Bij het avondeten werden de
aardappelen, pasta en rijst vervangen door extra groenten en peulvruchten. Het
drastisch schrappen ging gemakkelijker dan Mia had gedacht. Ze miste haar oude
eetpatroon niet en voelde zich prima bij haar nieuwe eetpatroon. Sterker nog,
ze had tussendoor veel minder honger, bij haar oude patroon kon ze niet zonder
tussendoortjes. Eerder kon ze de klok erop gelijk zetten: rond half elf en half
vier moest ze wat eten, anders werd ze trillerig en chagrijnig. Vaak nam ze dan
een plak ontbijtkoek of een eierkoek. Voor Mia werd dit een reden om door te
gaan met haar experiment. Ze kende niet meer haar bekende dipjes en had bergen
energie. Mia is koolhydraatstouwer af.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten