Binnenkort worden we weer een reizend volkje op zoek
naar zon, ontspanning en gezondheid. Misschien ook wel op zoek naar het
mediterrane dieet. Dit is een stroming in de voedingskunde die al sinds 1945
bestaat. Ancel Keys beweerde dat het mediterrane dieet gezonder was dan het
traditionele westerse voedingspatroon. Ook de meest invloedrijke
voedingswetenschapper van dit moment, Walter Willett is ernstig in de ban van
dit voedingspatroon.
Voor de meeste mensen bestaat de associatie met het
mediterrane dieet uit veel olijfolie en een glas rode wijn. Het echte dieet
gaat veel verder dan dat. Ook is de mediterrane keuken niet één keuken maar een
mengeling van verschillende typische voedingspatronen die in de vroege jaren
zestig gangbaar waren in Kreta, Griekenland, Zuid-Italië, Zuid-Frankrijk,
Spanje en Portugal. In Italië eet men bijvoorbeeld meer deegwaren en kaas, in
Spanje en Portugal eten de mensen meer aardappelen. Ook is mediterraan al lang
niet meer zo mediterraan. De Griekse salade die in fastfoodrestaurants wordt
aangeboden, heeft nog amper iets te maken met de oorspronkelijke Griekse
salade.
Uit een
rapport van de voedsel- en landbouworganisaties van de VN blijkt dat ook in de
mediterrane landen obesitas een grootschalige epidemie aan het worden is. In
Griekenland is maar liefst 75% van de bevolking te dik, zelfs dikker dan de
Amerikanen. De Grieken hebben het hoogste BMI in Europa. Ook Spanje en Portugal
scoren hoger dan wij Nederlanders. Hoe gezond is mediterraan dan nog. In
internationale studies stelden we toch steeds vast dat het mediterrane dieet
het risico op sterfte aan hartinfarcten,
kanker en beroerte met tientallen procenten deed verminderen. Ook de
fastfoodepidemie heeft toegeslagen in Zuid-Europa en de gekookte en rauwe
groenten en het vele fruit heeft plaats gemaakt voor voeding die uitpuilt van
ongezonde vetten en suikers. Daar waar mensen vroeger hun eigen voedsel
bewerkte in tuintjes met linzen en kikkererwten zoeken ze nu hun heil in de
supermarktketens. Ook de olijfolie, vlees, vis en gevogelte is vervangen door
verzadigde en trans vetzuren. De lekkere gezonde zaden en noten worden nu in
zakken gebrand en gezouten aangeleverd. Daar waar in de mediterrane keuken nog respect
was voor de vaste tijden van de maaltijd is ook die cultuur vervangen door het
westerse patroon van, “geen tijd om te eten”. Gek genoeg leven de dikste mensen
van Europa nu in landen waar de gezondste maaltijden te bereiden zijn. De
Europese unie heeft ons toch tot een eenheidsworst gemaakt. De zomer komt eraan
dus past u op met mediterraan.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten