Een minder bekende destructieve eigenschap van
geraffineerde suiker is dat het een van de grootste veroorzakers is van een
verzuurd lichaam. Verzuurde cellen zorgen voor een ziek lichaam, hoe zuurder je
cellen, hoe meer klachten.
Vroeger leefde de mens veel meer in een biologisch
evenwicht, waardoor verzuring nauwelijks voorkwam. We aten, naast vis, vlees en
peulvruchten ook voldoende groente en fruit en dronken veel water. We hadden
een neutrale Ph. of zuurgraad.
De Zwitserse arts Paracelsus (1493-1541) was de eerste
die de “oververzuring” van ons lichaam als de basis van veel ziekten
beschouwde. De Zweedse natuurkundige Ragnar Berg publiceerde in 1913 zijn
theorie over het evenwicht tussen zuren en basen in het menselijk lichaam.
Wanneer de voeding teveel zuurvormende stoffen bevat, worden slakken gevormd.
Deze slakken zetten zich af in de weefsels van ons lichaam. Uiteindelijk plegen
deze zuuroverschotten flinke aanslagen op ons organisme. We kunnen deze zuren
slechts neutraliseren met behulp van veel mineralen (calcium, magnesium,
kalium). Deze stoffen worden dan aan de
weefsels en botten onttrokken in een poging het neutrale evenwicht te
herstellen. De eerste gevolgen zijn oa. botontkalking, broze nagels,
haaruitval, vermoeidheid.
Voeding speelt een cruciale rol in de regulering van
dit zuur-base-evenwicht. U raadt het al: fruit, groenten, water, kiemen, zaden
en groene thee zijn overwegend basisch. Suiker, fastfood, vet, dierlijke
eiwitten, frisdranken, alcohol, witte granen zijn zuurvormend. Daarnaast zijn
er ook nog de schadelijke E-nummers, toenemende stress, roken, medicijnen,
elektrosmog, die de balans verder kunnen verstoren.
Wanneer het lichaam de zuurgraad niet meer kan reguleren
via de nieren, longen en huid en zelfs het bindweefsel zijn grens als
opslagbuffer bereikt, kan dit aanleiding zijn voor heel veel ziektebeelden. Van
hoofdpijn, migraine, jicht, reuma, astma, bronchitis, hart- en vaatziekten, tot
zelfs compleet onbeheersbare celgroei (kanker).
Op consult komt een vrouw van middelbare leeftijd. Ze
heeft last van pijnlijke gewrichten, een opgezwollen buik, ze is moe, heeft
haaruitval en regelmatig terugkerende migraine klachten. Ik laat haar zichzelf
testen met zogenaamde Ph. stripjes om de zuurgraad vast te stellen. Ik
constateer dat haar lichaam een te hoge zuurgraad heeft. We beginnen met een
ontgiftingskuur op lever en galwegen. Ik geef haar verder een basisch dieet
voor de eerste vier weken en het advies om veel groene thee te drinken. Verder
adviseer ik haar om voldoende rust in acht te nemen. Na drie weken komt ze weer
op consult. Ze voelt zich al stukken beter. De klachten zijn nog niet helemaal verdwenen
maar haar zuurgraad is gedaald. Ze heeft geen migraine aanvallen meer gehad.
Citroenen
zijn zuur, maar voor het lichaam basisch. Suiker is zoet, maar voor het lichaam
juist verzurend. Mijn opa wist blijkbaar al iets over zuren en basen want elke
verjaardag nam hij zijn citroentje met suiker, maar nooit meer dan twee. Voor
meer informatie of wetenschappelijke artikelen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten