vrijdag 13 juni 2014

Over citroenen en suiker, zuren en basen


Een minder bekende destructieve eigenschap van geraffineerde suiker is dat het een van de grootste veroorzakers is van een verzuurd lichaam. Verzuurde cellen zorgen voor een ziek lichaam, hoe zuurder je cellen, hoe meer klachten.

Vroeger leefde de mens veel meer in een biologisch evenwicht, waardoor verzuring nauwelijks voorkwam. We aten, naast vis, vlees en peulvruchten ook voldoende groente en fruit en dronken veel water. We hadden een neutrale Ph. of zuurgraad.

De Zwitserse arts Paracelsus (1493-1541) was de eerste die de “oververzuring” van ons lichaam als de basis van veel ziekten beschouwde. De Zweedse natuurkundige Ragnar Berg publiceerde in 1913 zijn theorie over het evenwicht tussen zuren en basen in het menselijk lichaam. Wanneer de voeding teveel zuurvormende stoffen bevat, worden slakken gevormd. Deze slakken zetten zich af in de weefsels van ons lichaam. Uiteindelijk plegen deze zuuroverschotten flinke aanslagen op ons organisme. We kunnen deze zuren slechts neutraliseren met behulp van veel mineralen (calcium, magnesium, kalium).  Deze stoffen worden dan aan de weefsels en botten onttrokken in een poging het neutrale evenwicht te herstellen. De eerste gevolgen zijn oa. botontkalking, broze nagels, haaruitval, vermoeidheid.

Voeding speelt een cruciale rol in de regulering van dit zuur-base-evenwicht. U raadt het al: fruit, groenten, water, kiemen, zaden en groene thee zijn overwegend basisch. Suiker, fastfood, vet, dierlijke eiwitten, frisdranken, alcohol, witte granen zijn zuurvormend. Daarnaast zijn er ook nog de schadelijke E-nummers, toenemende stress, roken, medicijnen, elektrosmog, die de balans verder kunnen verstoren.

Wanneer het lichaam de zuurgraad niet meer kan reguleren via de nieren, longen en huid en zelfs het bindweefsel zijn grens als opslagbuffer bereikt, kan dit aanleiding zijn voor heel veel ziektebeelden. Van hoofdpijn, migraine, jicht, reuma, astma, bronchitis, hart- en vaatziekten, tot zelfs compleet onbeheersbare celgroei (kanker).

Op consult komt een vrouw van middelbare leeftijd. Ze heeft last van pijnlijke gewrichten, een opgezwollen buik, ze is moe, heeft haaruitval en regelmatig terugkerende migraine klachten. Ik laat haar zichzelf testen met zogenaamde Ph. stripjes om de zuurgraad vast te stellen. Ik constateer dat haar lichaam een te hoge zuurgraad heeft. We beginnen met een ontgiftingskuur op lever en galwegen. Ik geef haar verder een basisch dieet voor de eerste vier weken en het advies om veel groene thee te drinken. Verder adviseer ik haar om voldoende rust in acht te nemen. Na drie weken komt ze weer op consult. Ze voelt zich al stukken beter. De klachten zijn nog niet helemaal verdwenen maar haar zuurgraad is gedaald. Ze heeft geen migraine aanvallen meer gehad.
Citroenen zijn zuur, maar voor het lichaam basisch. Suiker is zoet, maar voor het lichaam juist verzurend. Mijn opa wist blijkbaar al iets over zuren en basen want elke verjaardag nam hij zijn citroentje met suiker, maar nooit meer dan twee. Voor meer informatie of wetenschappelijke artikelen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten