vrijdag 13 juni 2014

Allergie


Allergie komt uit het Grieks “allos” en “ergon”. Het betekent dat alles anders werkt dan normaal. Allergie is een overreactie van het immuunsysteem op een lichaamsvreemde stof. Een verstoord immuunsysteem dus met vervelende gevolgen voor de luchtwegen, spijsverteringsstelsel, huid, oren of andere lichaamsplekken.

Deze weken komen de eerste hooikoortspatiënten weer in de praktijk. Dit lijkt vroeg maar om het immuunsysteem voorjaarsrijp te maken, heb ik even de tijd nodig. De therapie bestaat uit een acupunctuurbehandeling in combinatie met een piramidekuur vitamine C en mijn paradepaardje, de waterkers. Hoofdbestanddelen van deze plant zijn salicylzuur en vitamine C. Over de effecten van vitamine C en waterkers kan ik enkele bladzijden wijden, referenties te over. Ook de klassieke medicijnen zoals antihistaminica, ontstekingsremmers en corticosteroïden kunnen goed ondersteund en soms zelfs vervangen worden door deze combinatie. Andere combinaties zoals gemmotherapie, kruiden (artisjok, mariadistel) en zuurstoftherapie zijn bij te voegen.

Slechts tien procent van de allergieën is van erfelijke oorsprong. We worden dus vaak niet met allergie geboren. Bij allergie zorgen bepaalde voedingsmiddelen (gluten, koemelk), pollen, schimmels, chemicaliën, medicijnen en voedingsadditieven voor het trigger-effect op ons immuunsysteem. Een slecht werkend spijsverteringsstelsel is nog zo’n trigger. De eiwitachtige indringers worden in het lichaam aangevallen met oa. histamine en ontstekingsstoffen. Helaas blijft het vaak niet alleen bij de ontstekingsreacties in huid, slijmvliezen, kno gebied en darmen. Ook onze hersenen worden aangevallen (concentratiestoornis, geheugenverlies, depressie). We zien allergie echter voor deze laatste groep bijna nooit als de schuldige.

De explosie van allergie is volgens mij te wijten aan de synthetische revolutie. In de vorige eeuw hebben we een geweldige berg chemicaliën te verwerken gekregen in de industrie en in onze voeding: uitlaatgassen, schoonmaakproducten, verfdampen, voedingsadditieven, medicijnen, tabaksrook, zware metalen etc. Veel van die stoffen bestonden honderd jaar geleden niet eens. Ons systeem van ontgifting raakt overbelast. Het immuunsysteem krijgt geen rust meer. De toegenomen hygiëne draagt zeker niet bij aan een goede balans.
Wat kunnen we zelf doen aan allergieën, behalve medicijnen slikken? In de eerste plaats is er een grote rol weggelegd voor natuurlijke voeding. Onbespoten peulvruchten, groente, fruit, zaden, noten, glutenvrij brood. Meer vis in plaats van vlees. Eet alles zo weinig mogelijk bewerkt, het liefst regelmatig in de vorm van rauwkost. Bak en frituur wat minder. Drink geen melk. Allergie kun je ook manipuleren met zwavelhoudende voeding. Te denken valt aan knoflook, uien, cottage cheese, avocado, eieren. Daarnaast kennen we de effecten van enzymen in ananas en papaja. Het laatste advies is om stress zoveel mogelijk te vermijden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten