donderdag 12 juni 2014

Migraine, een spin met veel poten


Hoofdpijn is een veel voorkomende klacht. Meestal gaat deze vanzelf weer over. Er bestaan echter ook hoofdpijnen die u belemmeren in uw dagelijkse bezigheden, soms helemaal uitschakelen. Een voorbeeld hiervan is migraine.

Migraine is hoofdpijn die zich manifesteert in de vorm van aanvallen, waarvan de duur tussen uren en dagen schommelt. De pijn is hevig bonzend en wordt erger bij inspanning. Andere symptomen zijn oa. misselijkheid, braken, visusstoornissen (aura’s zien), hartacties (versnelt, onregelmatig) en diarree. Fel licht en geluid worden vaak slecht verdragen. De meeste patiĆ«nten willen het liefst gewoon in bed liggen.

Inmiddels worden er 22 verschillende migrainevormen onderscheiden, die ook nog aanzienlijk van elkaar kunnen verschillen. In mijn praktijk zie ik bijvoorbeeld vaak de cervicale-, hormonale-, weersafhankelijke-, galblaas of stressmigraine. Sommige migraines zijn zo buitengewoon in hun symptomen, dat ze door artsen e therapeuten niet meteen als migraine worden waargenomen. Helaas zijn de inzichten met betrekking tot de oorzaak van migraine nog verre van volledig. Er bestaan wel heel veel hypotheses. De afgelopen decennia zien we in de Westerse landen wel een sterke stijging, wat dus ook met leefstijl te maken kan hebben. Een huidige verklaring is op dit moment dat door vrijkomend serotonine een bloedvatverwijding ontstaat. Tevens zorgt deze serotonine voor ontstekingseiwitten die het centrale zenuwstelsel aanspreken. Dit is een verklaring voor de symptomen pijn, misselijkheid en braken. Simpelweg kun je zeggen dat de samenwerking tussen bloedvaten en zenuwbanen in de hersenen tijdelijk verstoord is.

Migraine kan ook sterk reageren op de hormonale situatie. Veelal beginnen de eerste aanvallen pas met de puberteit. Vaak verdwijnt migraine even tijdens een zwangerschap, hoe wonderlijk. Het lichaamseigen stresshormoon cortisol speelt een belangrijke rol bij deze hormonale en stressmigraines. Niet voor niets worden migraine patiƫnten in pijnklinieken vaak behandeld met cortisone, een ontstekingsremmende medicatie. Deze hormonale migraine kan een levenslange gevoeligheid betekenen. Zelf vermoed ik dat een simpele niet geschikte hormonale pil (bv. bij anticonceptie of acne) al kan lijden tot deze lange lijdensweg. Het is dus echt oppassen geblazen met hormonale interventie.
Mijn behandeling is eveneens veelzijdig, afhankelijk van de soort migraine. Ik begin vaak met een stroomtherapie of acupunctuurbehandeling. Daarnaast wordt gekeken naar voeding (een goed zuur- basenevenwicht), ontgifting, darmbalans en zet ik soms kruiden of vitaminen in (vitamine B2, B6 en B12). Verder is leefstijladvies belangrijk. Het ontstaan van migraine wordt vaak door stresssituaties, onregelmatige slaapgewoontes, suikertekorten, overgeslagen maaltijden, bepaalde voedingsmiddelen, te weinig bewegen, alcohol en roken bevorderd. Duursporten als joggen en zwemmen, kunnen weer positief werken. Dit geld ook voor water drinken, wisselbaden en ontspanningsoefeningen (oa. yoga, neurofeedback).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten