dinsdag 24 juni 2014

Hoge bloeddruk, "de silent killer" overwinnen


Vanaf een bepaalde leeftijd heeft een groot deel van de bevolking af te rekenen met een hoge bloeddruk. Het is een echte “silent killer”, ligt aan de basis van hart- en vaatziekten en het is nog steeds doodsoorzaak nummer 1. Vaak zijn er niet eens symptomen aanwezig, zodat mensen niet eens merken hoe deze verhoging in hun lijf sluipt. Als het te laat is ( aderverkalking, hersenbloeding, aantasting kleine bloedvaten, verdikte hartspier) komen we er pas achter welk risico we liepen. Terecht wordt hoge bloeddruk een sluipende aandoening genoemd. Artsen stellen het meestal vast bij klachten aan de nieren, ogen, hart of hersenen. De grote boosdoeners van hoge bloeddruk zijn wel bekend: overgewicht, teveel zout, teveel vlees, gebrek aan beweging, nicotine, alcohol, koffie, te weinig slaap en vooral chronische aanhoudende stress.

Hoge bloeddruk is vooral een levensstijlverandering. Bepaalde ziekten echter (oa. nierziekten) kunnen ook hoge bloeddruk uitlokken. In die gevallen is zeker medicatie nodig, de klassieke behandeling. In veel gevallen is echter een aanpassing van levensstijl afdoende. Tegenwoordig is de nieuwe richtlijn (ESOC, European Society of Cardiology, 2013) een bloeddruk van 140/90 mmHg. Binnen deze nieuwe richtlijn heeft men gelukkig begrepen dat het accent op voeding en levenswijzen moet worden gelegd, met andere woorden, van de patiënt wordt een eigen inzet verlangd. Het is dus niet meer zo dat men zo maar even een bètablokker of calciumblokker inzet. Dit is ook niet mijn terrein. De inbreng die ik als mijn domein zie, is het verbeteren van deze levensstijl. Natuurlijk begint dat door op een professionele wijze de bloeddruk met enige regelmaat te meten. Qua voeding is het verstandig over te schakelen op een mediterraan of paleodieet. Beperk zeker de koffie- en alcoholconsumptie. Eet minimaal vijf stuks fruit. Kalium is een vriend van het hart en vooral bananen bevatten nogal wat kalium. Overigens ook tomaat en aardappel zijn kaliumrijk. Verder dienen we te streven naar een zo’n ideaal mogelijk gewicht. Overgewicht gaat immers vaak gepaard met hoge bloeddruk. Dan is er natuurlijk nog het belang van lichaamsbeweging. Minstens dertig minuten per dag joggen, fietsen, zwemmen. Zorg dat je een beetje kunt gaan zweten, maar niet te gek. Mijn slogan is “start low and go slow”. Zorg voor minstens acht uur slaap. Wanneer stress een rol speelt zullen we dit ook moeten aanpakken: meditatie, yoga, etc.
Ook zijn er talloze supplementen die een bewezen werking hebben op hoge bloeddruk, zoals magnesium, omega 3, Q10, vitamine D en C, Arginine, Taurine en nog veel meer. Als je al dit soort aanpassingen probeert en je hoge bloeddruk is niet te overwinnen, dan kun je beter medicijnen gebruiken, het blijft tenslotte een “silent killer”.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten