vrijdag 13 juni 2014

Gezonde voeding natuurlijk 2


Wie kent ze nog: karnemelkpap met appeltjes, eigen gebakken brood met ongezouten boerenboter, een boekweitpannenkoek met een stukje kaas. Voor mij zijn dat gerechten uit de tijd van mijn oma.

Pas geleden studeerde Remco Kuipers af in Groningen op het zogenaamde oerdieet. Hij was promovendus onder de bezielende leiding van professor Muskiet. Dit eerste Nederlandse onderzoek toonde wetenschappelijk aan dat onze voedingsgenen 0,5 procent per miljoen jaar veranderen. Ons eetpatroon zou dus nog hetzelfde zijn als dat van onze verre voorouders, de homo sapiens. Maar is dat ook zo?

Een paar miljoen jaar geleden waren wilde planten, fruit, bessen, wortels, peulvruchten, noten, wild en vis de enige natuurlijke levensmiddelen voor de mens. Ongeveer vijfduizend jaar geleden kregen ze gezelschap van twee nieuwe voedselgroepen, graanproducten (brood) en zuivel. Ook werden dieren gefokt voor menselijke consumptie. Deze getemde dieren kregen eveneens granen. Gluten- en lactose intolerantie kregen vaste bodem. Ook veranderde de verhouding tussen het “gezonde en ontstekingsremmende” omega 3 vet en het “minder gezonde en ontstekingsbevorderende” omega 6 vet. Deze omega 3 vetten zorgden bijvoorbeeld ook voor de ontwikkeling van onze hersenen. Ontstekingsziekten kregen meer grip op de mensheid.

Een volgende voedselrevolutie deed zich voor met de industrialisering van de voedselketen. Ook de voedingsindustrie leefde zich uit op de omega 6 vetten en trok de verhouding nog schever. Gezonde voeding werd ingeruild voor kant-en-klaar maaltijden, snacks en fastfood en volgestopt met omega 6 (oa. linolzuur). We gingen steeds meer geraffineerde koolhydraten eten en onze voeding verloor door de bewerkingsslagen veel vitaminen en mineralen. Juist deze vitaminen en mineralen en andere bioactieve stoffen zijn echter belangrijk voor het behoudt van een gezond lichaam. Onze biochemie is de weg kwijt geraakt. En of het niet genoeg is, een nieuwe revolutie dient zich al weer aan. De genetische manipulatie. Een conclusie die we best mogen trekken, zeker op basis van onze voedingsgenen, is dat onze voeding volledig ontaard is. Kris Verburgh, een jonge Belgische arts en auteur van “De Voedselzandloper” schreef, “ik sta volledig achter de redenering van het oerdieet, namelijk dat we vooral weer moeten eten zoals onze verre voorouders”.
Sinds kort kennen we binnen de praktijk ook het oerdieet als mogelijk gewichtsbeheersingstraject. Een oerdieet in combinatie met acupunctuur. Natuurlijk kunnen we niet alles meer veranderen. We zijn deels schaakmat gezet door de voedingsindustrie. Met het oerdieet gaan we in ieder geval ver terug tot vóór grootmoederstijd. We hadden een beter verzadigingsgevoel, hunkerden niet naar calorieën en kenden geen fastfood drives. Mijn overtuiging is dat hoe dichter we bij de natuur blijven, hoe gezonder onze voeding zal zijn. Laten we onze “omega 3” hersenen weer gebruiken en fastfood en geraffineerde producten zoveel mogelijk verbannen uit onze keuken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten