donderdag 12 juni 2014

Maagzuur probleem..??


Als ik Peter (55) enkele maanden terug op consult krijg, slikt hij al ruim drie jaar Nexiam 20 mg. Hij is begonnen, op advies van de huisarts, vanwege een ontsteking aan de slokdarm door een maagzuurreflux. De huisarts vermoedt een te hoge maagzuurproductie. Hij kreeg daarbij een maagzuurremmer Domperidon. De afgelopen jaren heeft Peter zijn maagzuurproblemen onder controle kunnen houden, maar hij kreeg steeds meer last van vermoeidheid (soms viel hij na de maaltijd zelfs in slaap) en de laatste maanden waren de maagproblemen teruggekeerd. Hij had de laatste tijd ook last van een vervelende prikkelhoest gehad. De maag-darmspecialist stelde bij een gastroscopie opnieuw een slokdarmontsteking vast en verhoogde de dosis Nexiam tot 40 mg. Hiermee verdween de hoest en het brandende gevoel in de maag, mar Peter bleef klagen over een toenemend opgeblazen gevoel en een zware maag na elke maaltijd. De maagklachten bleven maar aanhouden en vooral de steeds erger wordende vermoeidheid baarde Peter zorgen.

Maagzuurreflux en slechte vertering nemen toe met de leeftijd en de maagzuurproductie neemt af met de leeftijd. Hoe ouder je wordt, hoe minder maagzuur je produceert. Als de epidemie van maagzuurproblemen inderdaad een teveel aan maagzuur zou zijn, dan zouden alle tieners en jonge mensen in de problemen zitten. Ouderen zouden er dan helemaal geen last meer van ondervinden. Het tegenovergestelde is echter waar. Als we minder maagzuur produceren, hoe komt het dan dat we met de leeftijd een steeds moeilijker vertering krijgen en last hebben van maagzuur? Moeten we dan dit kleine beetje aanpakken met maagzuurremmers?

Maagzuur is om verschillende redenen erg belangrijk. Het is nodig voor de opname van heel veel mineralen uit de voeding, maar ook voor foliumzuur en vitamine B12 (vermoeidheid). Het beschermt je ook tegen bacteriƫn, schimmels en parasieten. Het is nodig voor een goede zuurgraad. Een tekort aan maagzuur kan dus bacteriƫle ontstekingen veroorzaken en natuurlijk ook vermoeidheid.
Ik adviseer Peter om te beginnen met een combinatiedieet en vooral langzaam te eten. Ik vraag hem niet te drinken tijdens de maaltijden en na het eten geen koffie te drinken. Ik schrijf hem een plantenextract voor met gentiaan, gember en kamille en vraag hem, in overleg met de huisarts, de Nexiam langzaam af te bouwen. Ook geef ik hem een complete B vitamine. Twee maanden later zijn de maagklachten van Peter verdwenen. Hij volgt het combinatiedieet vrij nauwgezet. Na de maaltijd neemt hij zijn druppels. Zijn vermoeidheid heeft plaats gemaakt voor hernieuwde energie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten