donderdag 12 juni 2014

Anti-aging


Anti-aging, de strijd tegen het verouderen, wie wil dat niet? Het verouderingsproces stopzetten of in ieder geval vertragen. Steeds meer vrouwen vragen of ik iets kan doen aan de tand des tijden. “Kun je misschien iets met cosmetische acupunctuur of gerichte voeding”, vragen ze. Toegegeven, het zijn reële opties om in te zetten.

Het verouderingsproces komt eigenlijk door een gebrek aan bloedtoevoer en opstapeling van afvalstoffen in onze cellen. Bloed vervoert zuurstof en voedingsstoffen, maar ook enzymen en hormonen. Wanneer dit onvoldoende gebeurt, door vernauwing van bloedvaten, door celmembranen die niets meer doorlaten, dan gaat de conditie van onze cellen gestaag achteruit. Pijn, kramp, vermoeidheid maar ook nervositeit kan te maken hebben met een tekort aan zuurstof en voeding. Regelsystemen kunnen hun belangrijke werk onvoldoende uitoefenen.

Er zijn natuurlijk een aantal belangrijke stappen in anti-aging. Op de eerste plaats is het belangrijk om onze slijmvliezen schoon te houden. Zo hou je de beschermende barrière intact. Deze slijmvliezen lopen door je hele lichaam en zijn verbonden met elkaar. Ook zorgen goede slijmvliezen voor een betere immuniteit. Elk jaar een detox kuurtje is zeker geen overbodige luxe. Door een beter immuunsysteem houden we ontstekingsprocessen in toom, een tweede stap in anti-aging. Natuurlijk moeten we denken aan bewegen, sporten en ontspannen.

Het eten van minder “slechte” koolhydraten is de vierde stap. De nadruk blijft dan liggen op voldoende groente, fruit, kiemen, kruiden, zaden, pitten en goede vetzuren. Dit zijn dus met recht levensmiddelen. Vermijd zoveel mogelijk suikers, koffie en alcohol en wees matig met dierlijke eiwitten. Door ons huidige voedingspatroon hebben we het lichaam afgeleerd om vet te verbranden. De hoge consumptie van koolhydraten zet de vetverbranding volledig stil. De oplossing ligt dus in minder koolhydraten, meer gezonde vetten en sporten en bewegen. Een nieuwe gezonde anti-aging kookcultuur vergt tijd, inzet en vooral voorbereiding. Een goede investering in een gezond lichaam. De vijfde stap is vermijden van overdreven zonnebaden en het gebruik van rookwaren, keiharde methoden om de huid te verouderen.

Natuurlijk lukt het niet altijd om aan dit verwachtingspatroon te voldoen. Daarom adviseer ik ook vaak supplementen. Een basissuppletie begint altijd met een goed vitaminen en mineralencomplex, een visolie preparaat, vitamine D3 (met zink) en een vitamine C van 1000 mg.
Dan pas ga je denken aan complementaire methoden als acupunctuur, zuurstoftherapie, laser ed. Er is nog veel werk aan de winkel om iedereen te adviseren in het voorkomen van pro-aging. De cosmetische salons komen als paddenstoelen uit de grond om de herfst van ons leven wat te verzachten. Het kan ook gezonder en natuurlijker.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten