zondag 8 juni 2014

Multiple Sclerose..complementair


Multiple sclerose (meestal afgekort tot MS) is een aandoening van het centrale zenuwstelsel. Het is een auto-immuunziekte die in de Benelux voorkomt bij één op de duizend mensen. Vrouwen worden vaker getroffen dan mannen. De laatste jaren is de stijging groter bij mannen en dat merk ik in de praktijk. Bij mensen met MS is de isolatielaag (myeline van vetzuren) rond de zenuwbanen aangetast. Je kunt eigenlijk zeggen dat de elektriciteitsdraad bloot ligt. Symptomen die deze mensen treffen zijn vermoeidheid, verwardheid, stoornis van de oogfunctie en stoornissen bij het lopen. MS is een ongeneeslijke aandoening, die je wel onder controle kunt proberen te houden, uiteindelijk kan ze leiden tot verlamming en tot de dood. De oorzaak is onbekend maar omgeving en genen spelen zeker een rol. In landen rond de evenaar komt MS bijna niet voor. Ongetwijfeld speelt dus ook de vitamine D status een rol. Volgens een Amerikaanse neuroloog Dr. Swank zijn voedingsgewoonten echter de belangrijkste factor, daarna komt stress. Klassiek werkt men met hoge dosissen cortisone.

Drie jaar geleden kwam John mijn praktijk in Staphorst binnen. Hij had in het eerste elftal gevoetbald, had een sportief verleden, zijn moeilijke loop insinueerde dat de ziekte zich sterk aan het ontwikkelen was. Hij had veel tintelingen, pijn, een onrustig gevoel in beide benen en veel krachtverlies. Soms kwam hij ook met een wandelstok. Hij had al verschillende medicaties geprobeerd, zoals interferon, maar die hadden geen enkel resultaat en veel bijwerkingen. John was desondanks positief en vastbesloten alles op alles te zetten om de MS een halt toe te roepen. Hij vroeg me om aanvullende hulp.

We begonnen met een microstroomtherapie op het centrale zenuwstelsel en de inzet van een aantal middelen zoals vitamine B12 en vitamine D. Omdat vetzuren een zeer grote rol spelen, gingen we ook Omega 3 gebruiken. Als laatste schreef ik hem Liponzuur voor. In het verhaal van John kwam ook naar voren dat hij vrij veel amalgaamvullingen had. Vanwege de grote hoeveelheid kwik in zijn lichaam, adviseerde ik hem die geleidelijk door een gespecialiseerde tandarts te laten verwijderen. Ook adviseerde ik John het dieet van de neuroloog Swank te gaan volgen: Weinig verzadigde vetten, geen rood vlees, veel onverzadigde vetbronnen, weinig zuivel, koffie en alcohol (dieet in praktijk).
Na vier maanden voelde John zich al een stuk beter. De pijn en tintelingen in zijn benen waren afgenomen, hij liet de wandelstok thuis en zijn gang was veel stabieler dan voorheen. Enkele maanden geleden komt John weer in de praktijk, hij had sinds kort weer een opstootje. Opnieuw zet ik dezelfde middelen in, ditmaal aangevuld met vitamine C en carnitine. De medicatie was namelijk sinds een jaar afgebouwd. Ook nu hersteld John weer wonderbaarlijk van zijn opstoot.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten