De sojaboon is een peulvrucht die als grondstof dient
voor veel sojaproducten. Soja bevat 19% vet en 35% eiwit en is de meest
geconsumeerde plantaardige olie wereldwijd. Ook wordt soja veel gebruikt in
veevoeders. Tegenwoordig mag soja zich in een warme belangstelling weten. Soja
werd al rond 1100 BC in China gebruikt maar dan wel in de gefermenteerde vorm.
De enige veilige manier om soja te eten was deze gefermenteerde vorm, aldus de
Chinezen. Tegenwoordig zien we naast genetisch gemanipuleerde soja ook nog eens
veel eindproducten met niet gefermenteerde soja. De snelle grootschalige
productie laat op die manier veel gifstoffen in de boon. Sommige van deze
gifstoffen blokkeren de werking van bepaalde enzymen met als gevolg een slechte
eiwitopname. Soja bevat veel lectine die het de darm lastig maken en de opname
van belangrijke voedingsstoffen remt (vitamine A,D,E en B12 oa.). De
hoeveelheid fytaatzuur remt de opname van mineralen als calcium en magnesium.
Fyto-oestrogenen in soja verstoren de cyclus van de vrouwelijke hormonen. Ook
de schildklierfunctie kan verstoord raken.
In veel derde wereldlanden waar soja veel gegeten
wordt, zien we ook grote tekorten aan vitamines en mineralen bij de bevolking.
Mensen zijn vaak soja gaan gebruiken als een
alternatief voor koemelk (allergie) maar ironisch genoeg staat soja zelf in de
top tien van voedingsmiddelen met kans op allergie. Mensen die sojaproducten
gebruiken om de vermeende gezondheid bevorderende werking komen heel bedrogen
uit, ondanks wat de voedingsindustrie probeert te vertellen. Natuurlijk zijn er
ook wel een paar positieve zaken te vertellen over soja, zo verbetert de boon
de insuline respons, wat goed is voor diabetici. Ook zien we een positief
effect op het slechte cholesterol en zelfs een verlaging van gevaarlijke
vetstoffen. Het zou ook goed zijn voor overgewicht.
Per saldo
is soja echter niet gezond. Het staat op de koelafdeling van supermarkten maar
het hoeft niet eens gekoeld te worden. Het is niet aan bederf onderhevig en
zelfs bacteriƫn lusten het goedje niet. Er wordt echt geen ziekte voorkomen met
soja maar het wordt wel in verband gebracht met spijsverteringsproblemen,
schildklierdysfunctie, verstandelijke achteruitgang, hartproblemen,
menstruatiestoornissen en kanker. Zelf vind ik het zo gevaarlijk dat de niet
gefermenteerde vormen verboden zouden moeten worden voor menselijke consumptie.
De wetenschappelijke wereld kent de gevaren van soja al geruime tijd. In 1975
werd al gemeld dat soja het immuunsysteem ernstig deed verzwakken. In China en
Japan word soja ook veel gegeten, echter alleen de gefermenteerde vorm.
Overigens is tempƩ, gemaakt van pas ontkiemde sojabonen een grote uitzondering
op de waarschuwing voor soja, vermits het op ambachtelijke wijze is gemaakt.
Voor mij is soja dus een so nee.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten