zaterdag 7 juni 2014

Soja, So nee


De sojaboon is een peulvrucht die als grondstof dient voor veel sojaproducten. Soja bevat 19% vet en 35% eiwit en is de meest geconsumeerde plantaardige olie wereldwijd. Ook wordt soja veel gebruikt in veevoeders. Tegenwoordig mag soja zich in een warme belangstelling weten. Soja werd al rond 1100 BC in China gebruikt maar dan wel in de gefermenteerde vorm. De enige veilige manier om soja te eten was deze gefermenteerde vorm, aldus de Chinezen. Tegenwoordig zien we naast genetisch gemanipuleerde soja ook nog eens veel eindproducten met niet gefermenteerde soja. De snelle grootschalige productie laat op die manier veel gifstoffen in de boon. Sommige van deze gifstoffen blokkeren de werking van bepaalde enzymen met als gevolg een slechte eiwitopname. Soja bevat veel lectine die het de darm lastig maken en de opname van belangrijke voedingsstoffen remt (vitamine A,D,E en B12 oa.). De hoeveelheid fytaatzuur remt de opname van mineralen als calcium en magnesium. Fyto-oestrogenen in soja verstoren de cyclus van de vrouwelijke hormonen. Ook de schildklierfunctie kan verstoord raken.

In veel derde wereldlanden waar soja veel gegeten wordt, zien we ook grote tekorten aan vitamines en mineralen bij de bevolking.

Mensen zijn vaak soja gaan gebruiken als een alternatief voor koemelk (allergie) maar ironisch genoeg staat soja zelf in de top tien van voedingsmiddelen met kans op allergie. Mensen die sojaproducten gebruiken om de vermeende gezondheid bevorderende werking komen heel bedrogen uit, ondanks wat de voedingsindustrie probeert te vertellen. Natuurlijk zijn er ook wel een paar positieve zaken te vertellen over soja, zo verbetert de boon de insuline respons, wat goed is voor diabetici. Ook zien we een positief effect op het slechte cholesterol en zelfs een verlaging van gevaarlijke vetstoffen. Het zou ook goed zijn voor overgewicht.
Per saldo is soja echter niet gezond. Het staat op de koelafdeling van supermarkten maar het hoeft niet eens gekoeld te worden. Het is niet aan bederf onderhevig en zelfs bacteriƫn lusten het goedje niet. Er wordt echt geen ziekte voorkomen met soja maar het wordt wel in verband gebracht met spijsverteringsproblemen, schildklierdysfunctie, verstandelijke achteruitgang, hartproblemen, menstruatiestoornissen en kanker. Zelf vind ik het zo gevaarlijk dat de niet gefermenteerde vormen verboden zouden moeten worden voor menselijke consumptie. De wetenschappelijke wereld kent de gevaren van soja al geruime tijd. In 1975 werd al gemeld dat soja het immuunsysteem ernstig deed verzwakken. In China en Japan word soja ook veel gegeten, echter alleen de gefermenteerde vorm. Overigens is tempƩ, gemaakt van pas ontkiemde sojabonen een grote uitzondering op de waarschuwing voor soja, vermits het op ambachtelijke wijze is gemaakt. Voor mij is soja dus een so nee.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten