Iedereen kent het wel de prikkels van stress, gevolgd
door de duik in de koelkast en het dooreten tot een stressverzadiging. Stress
heeft te maken met de hoeveelheid spanning, druk en prikkels die we aankunnen.
Soms is er een duidelijk verschil tussen draagkracht en draaglast en ontstaat
een ongezonde stress. Bij aanhoudende stress kunnen chronische klachten zoals
depressie, angststoornissen, chronische vermoeidheid, burn-out maar ook
immuunziekten zoals astma en allergieën ontstaan.
Troostvoeding is een verzamelnaam voor voedingsstoffen
die ons stress systeem te lijf gaan. Ze werken op stofjes als dopamine en
endorfine, ook wel bekend als gelukshormonen. Suikers en suiker/vetcombinaties
(chocolade, koekjes, croissants) maar ook morfineachtige eiwitten (tarwe,
rogge, soja en melk) zijn in staat ons endorfine systeem te verhogen en te
ontregelen. Een heel groot extra probleem is dat smaakversterkers zoals E621
funest zijn voor de werking van ons gelukshormoon, we worden endorfine
resistent. Wat we tegenwoordig zelfs weten uit onderzoek is dat we deze
resistentie op onze gelukshormonen door kunnen geven aan volgende generaties.
De nakomelingen van troostvoeders hebben een verzwakt beloningssysteem en
vallen vaak ook weer in dezelfde valkuil. Resistentie op gelukshormonen wordt
steeds meer in verband gebracht met ADD en ADHD. Roken en alcohol zijn om al
deze redenen dus ook af te raden tijdens de zwangerschap omdat ze hetzelfde
doen als troostvoeding.
Endorfine
is het meest belangrijke antistress hormoon in ons lichaam en probeert alle
stressprikkels te reguleren. Bij een te grote stressprikkel kan endorfine ons
beschermen. Het is dus van het grootste belang dat we dit systeem krachtig
houden. Eerste signalen van falende endorfine zien we als spanning zich
manifesteert in onze spieren en gewrichten. Mensen met een goed werkend
endorfinesysteem zijn stressbestendig, niet gevoelig voor verslavingen en
eetstoornissen. Mensen met stress neigen naar meer eten. Het meer eten zorgt
aanvankelijk voor een stressvermindering en beloningsgevoel maar het
uiteindelijke resultaat is het verergeren van de problematiek. Niet alleen
troostvoeding heeft een destructieve werking op endorfine en dopamine, ook
ritalin heeft datzelfde effect. Ritalin is daarom na ongeveer twee jaar ook wel
uitgewerkt. Om stress echt te verminderen dienen we te kijken naar de
stressbronnen en in ieder geval onze voeding aan te passen. Elimineer stoffen
als tarwe, rogge, melk en soja. Probeer zoveel mogelijk geraffineerde en
namaaksuikers uit de voeding weg te laten. Let op producten met E621 op de
verpakking. Ga voldoende bewegen, maar niet te extreem. Neem als supplement
extra magnesium en pas erg op met gebruik van oa. paracetamol. Zorg voor een
positieve leefomgeving zonder schulden, slechte relaties en kijk uit met
troostvoeding. Hou je endorfine optimaal gezond.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten