zaterdag 7 juni 2014

Over stress en troostvoeding


Iedereen kent het wel de prikkels van stress, gevolgd door de duik in de koelkast en het dooreten tot een stressverzadiging. Stress heeft te maken met de hoeveelheid spanning, druk en prikkels die we aankunnen. Soms is er een duidelijk verschil tussen draagkracht en draaglast en ontstaat een ongezonde stress. Bij aanhoudende stress kunnen chronische klachten zoals depressie, angststoornissen, chronische vermoeidheid, burn-out maar ook immuunziekten zoals astma en allergieën ontstaan.

Troostvoeding is een verzamelnaam voor voedingsstoffen die ons stress systeem te lijf gaan. Ze werken op stofjes als dopamine en endorfine, ook wel bekend als gelukshormonen. Suikers en suiker/vetcombinaties (chocolade, koekjes, croissants) maar ook morfineachtige eiwitten (tarwe, rogge, soja en melk) zijn in staat ons endorfine systeem te verhogen en te ontregelen. Een heel groot extra probleem is dat smaakversterkers zoals E621 funest zijn voor de werking van ons gelukshormoon, we worden endorfine resistent. Wat we tegenwoordig zelfs weten uit onderzoek is dat we deze resistentie op onze gelukshormonen door kunnen geven aan volgende generaties. De nakomelingen van troostvoeders hebben een verzwakt beloningssysteem en vallen vaak ook weer in dezelfde valkuil. Resistentie op gelukshormonen wordt steeds meer in verband gebracht met ADD en ADHD. Roken en alcohol zijn om al deze redenen dus ook af te raden tijdens de zwangerschap omdat ze hetzelfde doen als troostvoeding.
Endorfine is het meest belangrijke antistress hormoon in ons lichaam en probeert alle stressprikkels te reguleren. Bij een te grote stressprikkel kan endorfine ons beschermen. Het is dus van het grootste belang dat we dit systeem krachtig houden. Eerste signalen van falende endorfine zien we als spanning zich manifesteert in onze spieren en gewrichten. Mensen met een goed werkend endorfinesysteem zijn stressbestendig, niet gevoelig voor verslavingen en eetstoornissen. Mensen met stress neigen naar meer eten. Het meer eten zorgt aanvankelijk voor een stressvermindering en beloningsgevoel maar het uiteindelijke resultaat is het verergeren van de problematiek. Niet alleen troostvoeding heeft een destructieve werking op endorfine en dopamine, ook ritalin heeft datzelfde effect. Ritalin is daarom na ongeveer twee jaar ook wel uitgewerkt. Om stress echt te verminderen dienen we te kijken naar de stressbronnen en in ieder geval onze voeding aan te passen. Elimineer stoffen als tarwe, rogge, melk en soja. Probeer zoveel mogelijk geraffineerde en namaaksuikers uit de voeding weg te laten. Let op producten met E621 op de verpakking. Ga voldoende bewegen, maar niet te extreem. Neem als supplement extra magnesium en pas erg op met gebruik van oa. paracetamol. Zorg voor een positieve leefomgeving zonder schulden, slechte relaties en kijk uit met troostvoeding. Hou je endorfine optimaal gezond.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten