zondag 8 juni 2014

Slapen is repareren


De laatste weken heb ik regelmatig cliënten in de praktijk met slaapproblemen. Toch een belangrijk probleem. Willen we goed functioneren in het leven, dan is uitgerust zijn een pré. Overdag krijgen we veel indrukken binnen die allemaal verwerkt moeten worden. Daar is tijd voor nodig. Hoe beter de kwaliteit van slapen, hoe beter je overdag functioneert. Uitgerust zijn betekent dat je weer goed gerepareerd bent voor de komende dag. Chagrijnig zijn, geeuwen, slechte concentratie, wallen onder de ogen, vermoeidheid, het zijn allemaal tekenen van een slecht herstel. We worden emotioneler en prikkelbaarder als gevolg van een slaaptekort. Onvoldoende slapen zorgt niet alleen voor een chronische moeheid maar ook voor meer eetlust en een grotere suikerbehoefte. Daarnaast wordt de doorbloeding van de vaten minder. Slaaptekort grijpt ook in op onze mentale gezondheid. Volwassenen hebben ongeveer acht uur slaap nodig, vrouwen iets meer dan mannen.

Hormonen spelen een belangrijke rol bij het slapen. Melatonine is ons slaap regelhormoon. Het wordt gevormd uit serotonine, ons stress hormoon. Bij teveel stress kun je dus niet meer goed inslapen. In therapie gaan we altijd proberen om natuurlijke bronnen van deze hormonen in te brengen.

Bij een slecht slaappatroon zijn snelle koolhydraten (suikers) niet echt best. Ze drijven onze suikerspiegel en ons stresslevel omhoog. Alcohol zet de lever aan het werk, waardoor het lichaam niet meer gaat repareren. We worden te warm en zijn snel wakker. Allerlei negatieve gevoelens zijn ook funest: piekeren, ergernis, angst, verdriet, machteloosheid. Ga voor je slapen gaat wat yoga oefeningen doen of mediteren. De hersenen willen rust. Goed slapen is ook belangrijk wanneer je wilt afvallen. Het lichaam verliest minder goed gewicht bij gebrek aan melatonine. Goed en voldoende slapen is dus belangrijk voor de juiste reparatie van je lichaam en geest.

Tineke (50) heeft al tijden last van slaapproblemen. Ze is pas geleden haar baan kwijtgeraakt en piekert over haar toekomst. Ze is eerst wat afgevallen en komt de laatste tijd stevig aan, S’avonds eet ze veel chocola omdat ze zich daar even prettig door voelt. Ze drinkt met gemak een fles rode wijn leeg. Ze gaat laat naar bed want slapen gaat toch niet geweldig. S ’morgens is ze helemaal uitgeput. Gelukkig hoeft ze nu niet aan het werk. Ze vraagt me of ik haar kan helpen.
Ik begin haar voeding eerst aan te passen en behandel haar met zuurstoftherapie. Ik geef haar tryptofaan (een voorloper van melatonine), valeriaan en magnesium. Na enkele weken komt Tineke terug. Ze ziet er gezonder uit en slaapt weer beter. Ze heeft nog geen werk maar ziet haar toekomst weer wat zonniger in. Haar lichaam is terug in reparatie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten