zaterdag 7 juni 2014

Hoe kan onze schildklier, echt klieren


In mijn praktijk kom ik regelmatig vrouwen tegen die op de een of andere manier tobben met hun schildklier, zonder dat ze het echt weten. Een ware klier dus tijdens hun proces op weg naar een gezonder gewicht.

De schildklier is een bron van energie maar komt door allerlei oorzaken, stress, immuniteit, hormonale problemen nogal eens lichamelijk in het verdomhoekje. Naar schatting hebben 25% van de vrouwen van boven de vijfenveertig jaar een te traag werkende schildklier. De schildklier produceert verschillende hormonen maar vooral het hormoon thyroxine, verantwoordelijk voor de stofwisseling speelt een vals spelletje. Dit hormoon thyroxine (T4) heeft niet alleen een effect op je metabolisme maar is verantwoordelijk voor een groot deel van je gezondheid. Een hele waslijst aan lichamelijke klachten kunnen dan een rol spelen: obstipatie, vocht vasthouden, kouwelijk, spier – en gewrichtsklachten, droge huid, haren en nagels, hoofdpijn, PMS, gewichtstoename, bloeddrukproblematiek, gebrek aan energie. Ook geestelijke klachten ontstaan: angst, onzekerheid, depressie, paniek, gebrek aan zelfvertrouwen, concentratie etc. Het is vaak een energie verhaal. Doordat de schildklier deel uitmaakt van een heel hormonaal assen stelsel: bijnierhormonen, schildklierhormonen, vrouwelijke hormonen komt de schildklier wel eens wat tekort en manifesteert zich dan als een ware klier in ons lichaam. Soms is het ook knap lastig om te bepalen of iemand nu echt overgangsklachten heeft, in een chronische stress zit of juist last heeft van de schildklier. Stress is zeker van invloed op de schildklier, zeker als het gaat om langdurige stress, je lichaam zal energie eerder gebruiken voor het afromen van de stress of voor een oestrogeenprobleem dan om je schildklier te pleasen.

Helaas wordt er in de huisartsenpraktijk nog steeds te vaak alleen protocollair getest op TSH, het voorloperhormoon en niet op de verdere cyclus van schildklierhormonen. Een meer belangrijke waarde is het vrije T3 dat in je lever wordt geproduceerd. Dat is pas het echte actieve hormoon waarmee je het moet doen. Ook is het belangrijk om te kijken of de schildklier antistoffen produceert, zodat je weet dat er geen auto-immuunziektebeeld is.
Toch kun je gelukkig ook zelf een aantal goede dingen doen voor de schildklier. Als eerste dien je zoveel mogelijk stress te vermijden of te zorgen voor voldoende ontspanning. Bewegen en sporten is ook goed, maar niet te fanatiek. Beperk vooral je alcoholgebruik om je lever te ondersteunen. Eet regelmatig brood of, als je dat niet doet, voeg bijvoorbeeld Keltisch zeezout toe aan water. Neem wat extra selenium of eet wat paranoten dagelijks. Eet vooral ook goede vetten bijvoorbeeld uit vis, olijfolie of onverzadigde plantaardige bron.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten