donderdag 12 juni 2014

Vaccinatiekoorts


Afgelopen weken kon ik geen krant openslaan of er stond wel iets in over vaccinaties. Voor en tegenstanders vlogen elkaar in de haren met talloze argumenten. Zelfs onze eerste landsman, Mark Rutte, mengde zich in de discussie. Hij wilde dat het gilde der dominees in “the bible belt”, het algemeen landsbelang boven de reformatie zouden stellen. Voorwaar een gewaagde stelling. Nu heb ik ook een praktijk midden op deze “bible belt”. Ook ik ben niet direct overtuigd van het nut van steeds vaccineren. Ik heb daarvoor echter andere overtuigingen dan godsdienstige.

Het streven van de World Health Organisation (WHO) is om ziekte uit te roeien. Voor dat doel grijpen we naar het middel van vaccinatie en richten we ons expliciet op kinderziekten. Het WHO streeft er naar om ziekte uit te roeien. Maar zelfs vaccinatie geeft geen volledige bescherming. Zelfs fabrikanten van vaccins geven toe dat vaccinatie niet voorkomt dat kinderen besmet raken. Een wereldwijde dekking van 100% is dus een utopie, niemand zal ooit gevrijwaard zijn van ziekten als mazelen. Het is tevens zo dat vaccinatie geen levenslange bescherming biedt, zoals men wel eens denkt. Ook het argument dat gevaccineerde kinderen de ziekte in mildere vorm doormaken berust op een hypothese. Er is geen onderzoek dat dit aantoont. Er is zelfs geen waterdicht bewijs van de veiligheid van vaccinaties. De antistoffen die we bij gevaccineerde kinderen aantreffen voorkomen niet dat deze kinderen, soms meerdere malen, dezelfde ziekte doormaken. Het is op zijn minst een indicatie dat deze hoeveelheid antistoffen wel eens te gering kunnen zijn.

Een belangrijke reden om kritisch te zijn over vaccineren heeft ook te maken met het immuunsysteem. Kinderen worden geboren met een nauwelijks werkend immuunsysteem. Het moederlichaam beschermt ze immers tegen ziekte. Een sterk immuunsysteem zou zich dan tegen de moeder kunnen keren. Na de geboorte is het de bedoeling dat het immuunsysteem zich gaat ontwikkelen. Via de moedermelk krijgt de baby zijn eerste antistoffen. De verdere ontwikkeling van het immuunsysteem is niets meer en niets minder dan een leersysteem. Door het doormaken van ziekten leert het immuunsysteem zich aan te passen aan verschillende “aanvallers”. Het ontnemen van dit leerproces zou wel eens dramatische gevolgen kunnen hebben voor ons nageslacht. Een niet adequaat immuunsysteem kan de grondslag zijn voor allerlei allergie├źn en andere ziekten.

Heeft vaccinatie geholpen om kinderziekten terug te dringen? Ook dit is onwaarschijnlijk. Als we kijken naar statistieken van kinderziekten dan zien we dat al jaren voor de eerste vaccinatie werd gegeven, kinderziekten een scherpe daling vertoonden. Vanaf de invoering zien we geen verdere teruggang maar blijft het beeld constant.
Ik ben zeker geen tegenstander van vaccineren. Daar waar ouderen en kinderen een haperend immuunsysteem hebben, zou het een oplossing kunnen zijn. Ik probeer met wat kritische noten wel de vaccinatiekoorts wat te laten zakken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten