zaterdag 7 juni 2014

Superfoods, de sterren in onze voeding


Iedereen kan zich misschien het verhaal nog herinneren van de moeder, die haar zoon (de 11 jarige Tom Watkins) alleen rawfood liet eten omdat zij dacht dat dit de meest gezonde manier van voeding was. De hele publieke opinie, school, kinderbescherming, rechtbank viel over hem heen. Moeder werd aangeklaagd voor kindermishandeling en Tom, trouw aan zijn moeder, wilde zelf graag doorgaan met zijn rauwkost dieet. Het argument dat tegen de moeder gebruikt werd was dat Tom, ten opzichte van zijn leeftijdsgenoten, een groeiachterstand liet zien. Maar klopt dat wel.

Ja natuurlijk klopt dat, Tom kreeg immers geen groeihormonen uit vlees en zuivel binnen. Tom voelde zich verder gezond, terwijl bureau jeugdzorg en de rechter er alles aan deden om Tom weer te normaliseren, was het Tom zelf die een bewuste en oprechte keuze maakte voor zijn Rawfood.

Wat zijn nu deze zogenaamde superfoods? Voedingsmiddelen waarin van nature een hoge concentratie goede biochemische plantverbindingen in voorkomen. Deze superfoods zouden gunstig zijn voor de gezondheid en dienen als aanvulling op een gezonde basisvoeding. De helderrode kleur van frambozen, de karakteristieke geur van knoflook en de wrange bittere smaak van cacao en thee houden verband met heel veel complexe stoffen. Inname van deze stoffen wordt in verband gebracht met ziektepreventie. Het toverwoord daarin is antioxidant waarde. Het zou de mentale gezondheid verbeteren en verouderingsprocessen vertragen, een beter metabolisme veroorzaken en het lichaam basischer maken. Broccoli, spruiten, bloemkool worden in verband gebracht met preventie tegen diverse kankersoorten. Deze superfoods zoals bessen, granaatappels, bieten zitten vol met vitaminen, mineralen, vezels, antioxidanten en zouden zo een heleboel chronische aandoeningen kunnen voorkomen. De industrie heeft zich inmiddels op deze groep superfoods gestort en claims worden kwistig rondgestrooid.

Ik ben zelf eens gaan neuzen in verschillende wetenschappelijke studies en de resultaten van grote onderzoeken liegen er niet om. Bessen zouden gunstige effecten hebben bij stoornissen in de vetstofwisseling en de glucosehuishouding. Ook preventie van hart en vaataandoeningen zien we regelmatig in studies, artritis, kanker, hoog cholesterol en bloeddruk.
Natuurlijk is het belangrijk om te blijven variëren met voeding. Inname van alléén superfoods, hoe gezond ook, past niet in zo’n plaatje  is mijn mening. De Amerikaanse oncoloog Hwang heeft jarenlang onderzoek gedaan naar Rawfood. Hij was er van overtuigd dat veel moderne ziekten voortkomen uit slechte en arme voeding. Ik gebruik zijn producten al weer een tijdje in de praktijk als aanvulling op een gezond en gevarieerd voedingspatroon. Plantaardige kiemen, vezels, enzymen, vitaminen, chlorofyl en andere stoffen horen, volgens mij, thuis in een uitgebalanceerde voeding.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten