Geen brood meer?! Dat is altijd de eerste ontstelde
reactie die ik krijg van mensen die een van mijn gewichtsbeheersingstrajecten
gaan doen. De heftigheid geeft al aan hoe verslavend brood werkt. We eten er
namelijk nogal wat van. Een belegde boterham als ontbijt, een sandwich bij de
lunch, een stokbroodje als we uit eten gaan. Meer dan 90% is tarwebrood. Na de
lunch last van een opgeblazen gevoel of kun je wel brood blijven eten? In de
meeste gevallen zijn het de gluten (de eiwitten in tarwe) die aan de basis van
allerlei symptomen staan. Klachten als buikpijn, een opgeblazen buik, boeren,
winden, huidklachten, moe na het eten of een verslaafd gevoel. Gluten kunnen je
lichaam behoorlijk ontregelen. Steeds meer mensen lijken last te hebben van
deze overgevoeligheid.
Tarwe zit niet alleen in brood maar ook in crackers,
muesli, pannenkoeken en zelfs in soepen, sauzen, alcohol en snoep. Je eet het
dus ongemerkt in flinke hoeveelheden. Wanneer je het gedurende een maand zou
schrappen zou je verbaasd kunnen zijn over de impact die het op je gezondheid
heeft. Wanneer je kijkt naar de evolutie van voeding, kunnen we opmerken dat we
granen niet echt broodnodig hebben.
Een goede stap voor de echte broodfans zou kunnen zijn
om in ieder geval over te stappen op glutenvrij brood: teff, mais, gierst,
boekweit, haver, quinoa. Ook zuurdesembrood kan al verlichting brengen.
Bovendien is dit zuurdesembrood veel voedzamer dan tarwebrood. Een gunstig
aspect van tarwe blijft wel dat er veel B-vitaminen en mineralen in zitten maar
helaas wordt praktisch 80% daarvan in het raffinageproces weer vernietigd.
Belangrijk bij de broodkeus is ook dat je kiest voor
een brood van het volle koren, zoals volkorenbrood. Het bevat heel veel vezel
en dit vezelgehalte is zelfs wettelijk vastgelegd. Het woord “volkoren” moet
ook op de verpakking staan. Brood met kiem, vezels en meellichaam is natuurlijk
veel gezonder dan het “uitgeklede” witbrood, wat slechts nog het meellichaam
bevat.
En dan is
er nog een probleem. De meeste broden zitten tegenwoordig vol met fytaten, anti
nutriƫnten die mineralen aan zich binden. Deze mineralen kunnen we vervolgens
niet meer opnemen. Volkoren granen werden vroeger op een ambachtelijke manier
gebakken, een proces dat veel tijd in beslag nam (ruim een week). Dit was
voldoende om door het natuurlijke enzymproces de fytaten af te breken. Door de
druk van de hoge winstmarges en de productieaantallen wordt brood letterlijk in
een handomdraai gemaakt (fabrieksbrood). Geen lange rijstijden of goed weken om
de fytaten af te breken. Betere keuzes zijn dan zuurdesembrood en brood van
gekiemde zaden, vanwege de langere rijstijd. Ook speltbrood is een mogelijkheid
omdat dit brood 40% minder fytaten bevat. Wilt u een broodmaaltijd vervangen,
kies dan voor een overheerlijke salade, een ei gerecht of biogarde met fruit of
natuurlijke muesli. Zo broodnodig hebben we granen nou ook weer niet.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten