Hoe complex de behandeling van vermoeidheid is of kan
zijn, bewijst het volgende verhaal van Marc, bedrijfsleider en, net als mij,
een prille vijftiger. Marc kreeg 15 maanden geleden de diagnose chronisch
vermoeidheidssyndroom (CVS), nadat hij diverse hulpverleners had geraadpleegd.
Marc kwam binnen met een reeks klachten: vermoeidheid, bij de minste inspanning
uitgeput, slecht slapen, overmatig zweten vooral s ’nachts, spierpijn, maag en
darmklachten, weinig concentratie en depressief. Kortom hij voelde zich een
wrak en nauwelijks in staat zijn werk te verrichten.
Hij vertelde me dat zijn problemen begonnen na een
langdurige en intensieve behandeling met antibiotica voor de ziekte van Lyme.
Door de antibiotica was hij voortdurend moe en kreeg hij spierklachten. Hij
begon zelf probiotica te nemen voor zijn darmen en ibuprofen voor de spierpijn.
Omdat hij depressief was schreef zijn huisarts paroxetine voor. Nadat hij ook
maagklachten kreeg werd er ook nog een maagzuurremmer aan toegevoegd. Zijn arts
raadde een colonscopie aan maar de resultaten daarvan waren normaal. Marc
vertelde dat hij veel suiker, liters koffie, veel rood vlees en alle dagen
alcohol gebruikt. Precies het soort voeding, dat slecht is voor de darmen. Ook
nam hij weinig tijd om zijn voeding fatsoenlijk naar binnen te werken. Ik legde
Marc uit dat dit wel eens de oorzaak kon zijn van een “lekkende darm” en dat
hierdoor al een deel van zijn vermoeidheid te verklaren was. Tijdens een
onderzoek stelde ik vast dat er tekorten waren aan magnesium, zink, jodium,
vitamine B12 en D en foliumzuur. De lever en de bijnieren waren overbelast.
Ik stelde Marc voor om te beginnen met een glutenvrij
dieet en vroeg hem zes maanden melkproducten, suikers, koffie, alcohol, tomaten
en rood vlees te vermijden om zijn darmen rust te geven. Ik drong aan om tijd
te nemen voor elke maaltijd. Dertig maal kauwen bij een hap. Ik gaf hem extra
vitaminen en mineralen, glutamine voor de darmwand, enzymen voor een optimale
vertering, alles om het darmevenwicht te herstellen.
Een maand
later al voelt Marc zich beter, zijn spierpijnen zijn verdwenen, hij heeft
minder last van zijn darmen en hij slaapt beter. Drie maanden later pakt hij
zijn werk weer op, zijn gewicht is beter geworden en hij besluit om te gaan
joggen. Hij heeft zelf gemerkt dat elke keer als hij gluten eet, zijn
darmklachten terugkeren. Ik raad hem aan levenslang glutenvrij te blijven eten.
Na een jaar voelt Marc zich optimaal, hij is matig met alcohol en koffie en
neemt trouw een aantal supplementen. Zijn loopprestaties vorderen erg goed en
hij is van plan volgend jaar de marathon van New York te gaan lopen. Het kan
verkeren.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten