donderdag 12 juni 2014

Broodnodig


Geen brood meer?! Dat is altijd de eerste ontstelde reactie die ik krijg van mensen die een van mijn gewichtsbeheersingstrajecten gaan doen. De heftigheid geeft al aan hoe verslavend brood werkt. We eten er namelijk nogal wat van. Een belegde boterham als ontbijt, een sandwich bij de lunch, een stokbroodje als we uit eten gaan. Meer dan 90% is tarwebrood. Na de lunch last van een opgeblazen gevoel of kun je wel brood blijven eten? In de meeste gevallen zijn het de gluten (de eiwitten in tarwe) die aan de basis van allerlei symptomen staan. Klachten als buikpijn, een opgeblazen buik, boeren, winden, huidklachten, moe na het eten of een verslaafd gevoel. Gluten kunnen je lichaam behoorlijk ontregelen. Steeds meer mensen lijken last te hebben van deze overgevoeligheid.

Tarwe zit niet alleen in brood maar ook in crackers, muesli, pannenkoeken en zelfs in soepen, sauzen, alcohol en snoep. Je eet het dus ongemerkt in flinke hoeveelheden. Wanneer je het gedurende een maand zou schrappen zou je verbaasd kunnen zijn over de impact die het op je gezondheid heeft. Wanneer je kijkt naar de evolutie van voeding, kunnen we opmerken dat we granen niet echt broodnodig hebben.

Een goede stap voor de echte broodfans zou kunnen zijn om in ieder geval over te stappen op glutenvrij brood: teff, mais, gierst, boekweit, haver, quinoa. Ook zuurdesembrood kan al verlichting brengen. Bovendien is dit zuurdesembrood veel voedzamer dan tarwebrood. Een gunstig aspect van tarwe blijft wel dat er veel B-vitaminen en mineralen in zitten maar helaas wordt praktisch 80% daarvan in het raffinageproces weer vernietigd.

Belangrijk bij de broodkeus is ook dat je kiest voor een brood van het volle koren, zoals volkorenbrood. Het bevat heel veel vezel en dit vezelgehalte is zelfs wettelijk vastgelegd. Het woord “volkoren” moet ook op de verpakking staan. Brood met kiem, vezels en meellichaam is natuurlijk veel gezonder dan het “uitgeklede” witbrood, wat slechts nog het meellichaam bevat.
En dan is er nog een probleem. De meeste broden zitten tegenwoordig vol met fytaten, anti nutriƫnten die mineralen aan zich binden. Deze mineralen kunnen we vervolgens niet meer opnemen. Volkoren granen werden vroeger op een ambachtelijke manier gebakken, een proces dat veel tijd in beslag nam (ruim een week). Dit was voldoende om door het natuurlijke enzymproces de fytaten af te breken. Door de druk van de hoge winstmarges en de productieaantallen wordt brood letterlijk in een handomdraai gemaakt (fabrieksbrood). Geen lange rijstijden of goed weken om de fytaten af te breken. Betere keuzes zijn dan zuurdesembrood en brood van gekiemde zaden, vanwege de langere rijstijd. Ook speltbrood is een mogelijkheid omdat dit brood 40% minder fytaten bevat. Wilt u een broodmaaltijd vervangen, kies dan voor een overheerlijke salade, een ei gerecht of biogarde met fruit of natuurlijke muesli. Zo broodnodig hebben we granen nou ook weer niet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten